Bosna i Hercegovina     | 25.01.2021. 17:55 |

Skupština HBŽ: Podnesena izvješća o radu zdravstvenih ustanova

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 25. siječnja (FENA) - Izvješća o poslovanju zdravstvenih ustanova s područja Hercegbosanske županije (HBŽ) za 2019. godinu podnesena su u ponedjeljak na tematskoj sjednici Skupštine HBŽ-a, koja je održana u Tomislavgradu.

Izvješća o poslovanju s pregledom ostvarenih prihoda i izvršenih rashoda Županijske bolnice "Fra Mihovil Sučić" u Livnu podnio je ravnatelj te ustanove Ivan Cikojević. 

Po riječima Cikojevića, Županijska bolnica je u navedenom razdoblju ostvarila ukupne prihode u iznosu od 11.8 milijuna KM gdje je prihod od Zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ-a u iznosi 10.1 milijuna KM na osnovu temeljnog ugovora.

Što se tiče rashoda, ova ustanova je ostvarila ukupne rashode u iznosu od 12.6 milijuna KM što je za 3 posto više od ukupno ostvarenih rashoda u 2018. godini kad su iznosili 12.2 milijuna KM.

"Najveću točku rashoda čine uposleni sa 77 posto ili u nominalnom iznosu od 9.66 milijuna KM, a razlog povećanja ove stavke u odnosu na prethodno razdoblje se očituje u primjeni stavke kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika gdje je uvećan koeficijent za 0,5", kazao je Cikojević.

Što se tiče negativnog poslovanja i gubitka, Cikojević obrazlaže činjenicom da su se, između ostalog, povećali troškovi materijala gdje spadaju lijekovi, potrošni materijal za laboratorijsku i dijagnostičku djelatnost te energije i rezervnih dijelova.

Napominje kako Županijska bolnica napravi više usluga nego povuče sredstava iz županijskog Zavoda za zdravstveno osiguranje i na taj način se konstantno prave minusi u proračunu bolnice.

"Da je Zavod za zdravstveno osiguranje HBŽ-a plaćao bolnici po izvršenoj usluzi, u navedenom razdoblju, bolnica bi dobila 13.1 milijun KM te bi cjelokupna situacija bolnice izgledala potpuno drugačije", istaknuo je Cikojević.

Također je naglasio da je u izvještajnom razdoblju Županijska bolnica uplatila 244 tisuće KM na ime doprinosa za MIO/PIO, a koji se odnosi na razdoblje od 1992. - 2008. godine što je dovelo do umanjenja raspoloživih sredstava za pokriće tekućeg poslovanja. Bolnica je imala troškove u nepokrivenim dijelovima amortizacije kao i izvanredne troškove u vidu sudskih presuda što u konačnici daje višak rashoda u odnosu na prihode u iznosu od 775 tisuća KM, pojasnio je Cikojević.

Dodao je da je ova ustanova na kraju 2019. godine imala 315 zaposlenih od kojih je 225 zdravstvenih radnika, a 90 nezdravstvenih radnika dok se na specijalizaciji nalazi 16 liječnika.

Nediljko Rimac (HDZ 1990) glavni problem gubitka i lošeg poslovanja bolnice vidi u tome što se nema strategija razvoja zdravstva u HBŽ-u. Osvrnu se i na specijalizante koji o trošku bolnice završe svoje školovanje nakon čega je napuste ili se na vrate sa specijalizacije.

"Tražim odgovornost kako za doktora specijalizanta, na kojeg se potroše stotine tisuća KM u školovanje,  tako i za odgovorne osobe koje su to odobrile, a prvotno nisu provjerili i zaštitili bolnicu", tvrdi Rimac.

Na današnjoj sjednici zastupnici su raspravljali i o izvješćima Domova zdravlja Tomislavgrad, Kupres, Glamoč i Drvar dok o Domu zdravlja Livno nije vođena rasprava jer izvješće nije dostavljeno Skupštini HBŽ-a.

Uglavnom se rasprava svodila na probleme u poslovanju tih zdravstvenih ustanova.

Nakon završenog izlaganja i podnesenih izvješća, zastupnici su usvojili zaključak prema kojem će se u petak, 29. siječnja održati sjednica Povjerenstva za rad, zdravstvo, socijalnu politiku i stradalnike Domovinskog rata u proširenom sastavu s jednom točkom dnevnog reda koja se odnosi na mogućnost iznalaženja održivih rješenja u radu zdravstvenih ustanova u HBŽ-u.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo