Bosna i Hercegovina     | 19.01.2021. 12:24 |

Počeo sastanak o planu cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji BiH (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 19. januara (FENA) - Počeo je sastanak povodom početka aktivnosti cijepljenja protiv COVID-19 na kojem učestvuju predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva zdravstva te kantonalnih zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH.

Nakon uvodnih izlaganja, odnosno predstavljanja Plana za cijepljenje protiv Covid-19 i Komunikacijskog plana, najavljeno je održavanje inicijalnog sastanka Odbora za koordinaciju i edukaciju operativnih timova kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar ranije je kazao da su kantonalni zavodi za javno zdravstvo informirani o planu na sastanku koji je održan u decembru prošle godine te da su dobili određene zadaće, a to je da formiraju operativne timove za provođenje cijepljenja na razini kantona, kao i da odrede timove za cijepljenje u zdravstvenim ustanovama.

Vlada Federacije BiH je na sjednici 14. januara prihvatila Plan cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji BiH i za njegovo provođenje zadužila Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH, svako u okviru svojih nadležnosti.

Plan se realizira u suradnji s nadležnim tijelima vlasti za oblast zdravstva u kantonima, kao i zdravstvenim ustanovama na teritoriji Federacije BiH.

Vlada FBiH je, zajedno s Federalnim ministarstvom zdravstva i Federalnim ministarstvom finansija, pravovremeno poduzela potrebne aktivnosti s ciljem osiguranja nabave potrebnih cjepiva protiv COVID-19 za građane Federacije BiH.

Naime, cjepivo se temeljem zaključenih međudržavnih Ugovora s GAVI-jem nabavlja kroz COVAX mehanizam, kao i kroz EU mehanizam - Europski plan radi zaštite javnog zdravlja i osiguranja optimalnog upravljanja COVID-19 kroz cijepljenje populacije u Europi.

Za nabavu cjepiva putem COVAX mehanizma iz budžeta FBiH za 2020. godinu osigurano je 13.689.538 KM. Budžetom FBiH za 2021. godinu su predviđena sredstva za nabavu cjepiva u iznosu od 12 miliona KM, kao i dva miliona KM za poduzimanje mjera za sprečavanje i suzbijanje COVID-19 iz nadležnosti Federacije BiH, a što može podrazumijevati i finansiranje potrošnog materijala neophodnog za proces cijepljenja (šprice, igle i druga pomoćna sredstva za tranport i hladni lanac navedena u planu).

Pogledajte https://fena.ba/video/5299

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1wPICyE8lZxxoWgd9sk3kfvvy13MKjUrW?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo