Svijet     | 09.01.2021. 13:49 |

Afganistanski predsjednik Ghani obećao predati vlast "izabranom nasljedniku"

FENA Internet

KABUL. 9 januara (FENA) – Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani izjavio je u subotu da je njegov cilj predati vlast „izabranom nasljedniku“, u jeku poziva za formiranje prijelazne vlade kao puta ka miru s talibanima.

Moj osnovni cilj je da budem u stanju da predam vlast svome  nasljedniku izabranom voljom naroda – izjavio je Ghani Christiane Amanpour u intervjuu za CNN.

- Mi nismo tip društva kome se može nametnuti talibanski pristup iz prošlosti. To bi bio mir na grobovima – kazao je.         

Prošle je sedmice član afganistanskog pregovaračkog tima Hafiz Mansour izjavio da su određene zemlje spremne da pomognu Afganistanu u uspostavi prijelazne vlade koja bi otvorila put za stvaranje trajne administracije koja bude dogovorena u mirovnim pregovorima s talibanima.

Afganistanski pregovarački tim – koji je doputovao u Dohu u utorak – imat će prvu sjednicu s talibanima u subotu, saopćio je portparol afganistanskog Vijeća za nacionalno pomitenje.

Dok su obje strane angažovane u razgovorima u Dohi na nalaženju političkog rješenja sukoba, nasilje se nastavlja na terenu.

U subotu su talibani ubili suprugu vojnika u sjevernoj pokrajini Sar-e Pul, saopćili su lokalni zvaničnici.

U sukobima između talibana i pripadnika afganistanske vojske u sjevernoj pokrajini  Takhar, u međuvremenu, petorica vojnika su poginula i još petorica su ranjena, saopćili su lokalni vijećnici.

Uoči puta u Katar, afganistanski tim izrazio je nadu da će biti raspravljano o primirju. Talibani su, ipak, u više navrata odbacivali mogućnost primirja.

Mirovni razgovori između predstavnika afganistanske vlade i talibana počeli su sredinom septembra. Trebalo je otprilike tri mjeseca za dvije strane da se usaglase oko ključih proceduralnih pitanja za pregovore, prenosi dpa.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije