Bosna i Hercegovina     | 04.01.2021. 10:14 |

"Park" u 2020. pokosio 20.268.805 m2 travnjaka, realizirao 150 projekata

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 4. januara (FENA) - KJKP "Park" d.o.o. Sarajevo na početku nove poslovne godine, prošlu izuzetno tešku zbog pandemije koronavirusa ipak može ocijeniti uspješnom, jer je svoj program kao najveći godišnji projekat realiziralo u potpunosti, čak i u većoj mjeri nego je to planirano, a broj realiziranih projekata, značajnih za građane kao korisnike usluga Parka u zadnjih 12 mjeseci također je impozantan - kazao je u razgovoru za Fenu direktor KJKP "Park" Edin Abdurahmanović. 

Prema njegovim riječima, sarajevske zelene površine i to njih tri miliona kvadratnih metara, u smislu košnje uređene su čak sedam puta od proljeća do kasne jeseni, a komunalno smeće sa svakog kvadrata očišćeno je čak 41 put. 

- Radnici ovog preduzeća su u intenzivnom radnom procesu svaki dan, čak i noću, za vrijeme policijskog sata bili na terenu i štitili komunalnu čistoću javnih površina kao bitan segment zaštite zdravlja sugrađana. Osim održavanja zelenih površina, ovo preduzeće gradi nove ili obnavlja postojeće, održava i njeguje stabla, popravlja javnu rasvjetu, u dva rasadnika proizvodi i uzgaja sadnice, ima svoj vrtni centar, nadzire, čuva i štiti zelene površine, 223 dječijih i sportskih igrališta, upravlja i popularnim zoološkim vrtom "Pionirska dolina" - kazao je Abdurahmanović.

Dodao je da je preduzeće Park u 2020. krenulo vrlo ambiciozno, sa dosta pripremljenih programa, projekata, ideja, iako je tek izašlo iz rješavanja problema oko blokade računa zbog isplate 1,3 miliona KM duga po tužbama nekoliko radnika iz perioda 2007- 2010. godine.

- Nakon isplate duga uz pomoć Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS, u januar se ušlo rasterećenije, mada su na naplatu stizale i druge tužbe dugogodišnjih sudskih procesa. Tokom godine stizala su i druga opterećenja od 287.000 KM poreza po ovoj tužbi i oko 100.000 KM drugih naknada za radnička prava. Prošla godina je i prva cjelokupna poslovna godina ovog sastava uprave, kompletirane kao v.d. uprava u novembru 2019., a u augustu 2019. imenovana na četverogodišnji mandat. Dok je ovih dana finalizirana priprema programa, projekata, poslovnih ideja i ciljeva za novu poslovnu godinu gotova je i analiza svega urađenog od januara do konca decembra, u okviru 13 djelatnosti kojima se Park bavi - kazao je Abdurahmanović.

Prema njegovim riječima, od početka pandemije pa do decembra pokošeno je ukupno 20.268.805 m2 travnjaka, a higijena i zaštita komunalne čistoće izvršna na 123.204.570 m2 govori da niti jedan dan, ni korona nije zaustavila rad pet jedinica Sektora održavanja koje su u sedam općina KS ovlaštene za ovaj posao.

- Ukupno je 143.719 m1 orezano žive ograde, intervenisalo se 3.321 puta na stablima i to 1.611 puta na velikim, opasnim stablima, a 1.710 kroz zaštitu i njegu. Jedinica za održavanje javne rasvjete u KS u ovoj godini realizirala je 2.974 naloga za popravku, od čega najviše u općini Novi Grad - istakao je Abdurahmanović.

Sektor proizvodnje, inženjeringa i kapitalnih investicija za isti period realizirao je oko 150 projekata na terenu. Njihova ukupna vrijednost po realiziranim ponudama na komercijalnoj osnovi za brojne općine, institucije, privrede subjekte i fizičke osobe iznosi 1.143.312,62 KM.

- Za dvije akcije sadnje sezonskog cvijeća (jesenju i proljetnu) u svojim rasadnicima proizveo je ukupno 167.235 komada cvijeća. Zelene površine bilo javne ili od kupaca krasi 184 stabala iz vlastite rasadničke proizvodnje, 5.558 sadnica ukrasnog grmlja, 12.330 komada žive ograde. Jedinica ovog sektora za izgradnju novih ili rekonstrukciju starih zelenih površina postavljala je nove parkovske klupe i korpe iz vlastite proizvodnje. Sanirano je 130 dječijih i sportskih igrališta, na svako su postavljene i info table, a izgrađena su i dva nova igrališta. U martu, od proglašenja pandemije ni jedan dan preduzeće Park nije zaustavljalo rad, iako su njegovi radnici na terenu, u radu sa komunalnim smećem, najizloženiji riziku nove epidemiološke situacije - naglasio je Abdurahmanović.

Za vrijeme pandemije utrošena su minimalna sredstva za javne nabavke potrebne opreme za rad (maske, rukavice, sredstva za dezinfekciju) u iznosu do 6.000 KM. Radilo je produženo i kroz vanredne aktivnosti dodatno očistilo oko 28 miliona kvadratnih metara zelenih površina, što je dnevno oko 100.000 m2.

Održavanje javne rasvjete i pored poslova dekoracije i nedostatka mehanizacije i radne snage mjesečno otklanja po 250 do 300 kvarova, a u vrijeme pandemije koronavirusa, radeći i za vrijeme policijskog sata dodatno je otklonjeno još 180 kvarova na javnoj rasvjeti. Uspio se riješiti i dugogodišnji problem na javnoj rasvjeti u Binježevu, uz "brzu cestu", zamijenili su 300 sijalica, položili nove kablove i postojeće razvodne kutije izmjestili na pristupačne lokacije.

RZC "Pionirska dolina" i zoološki vrt od druge polovine godine ima najatraktivniji, sportski sadržaj - trodijelni adrenlin park na 2,5 hiljade m2.

- Do kraja 2019. godine sarajevski zoološki vrt dobio je sedam novih životinjskih vrsta, ali je 2019. zbog zatvaranja granica, novi uvoz bio onemogućen. Stoga je pažnja posvećena novim sadržajima čime je Pionirska dolina dobila bolji i sadržajnije uređen prostor. Pionirska dolina uspjela je zadržati, učvrsti, te nastaviti kandidatski put u EAZA - evropsku asocijaciju zoo vrtova. Nakon više od 35 godina u Pionirskoj dolini prvi put u martu očišćen je mulj, nanos i otpad iz dva velika jezera, popravljeni potporni zidovi, pristupne staze između jezera. Potom su izgrađene nastambe za novu životinjsku vrstu, kao i poduzete dodatne zaštitne mjere uz staze i pored vodotoka - kazao je Abdurahmanović.

Dodao je da je koronavirus usporio pokrenuti projekat sponzorstva za poslovne partnere koji bi pomogli razvoj i modernizaciju Pionirske doline na principu marketinške saradnje, po ugledu na druge, evropske. Isti razlog usporio je i izgradnju gotovo završenog još jednog ugostiteljskog prostora za posjetioce uz sadržaj za edukaciju i razvijanje ljubavi prema životinjskom svijetu kod djece.

Osim provedbe svih epidemioloških mjera Pionirska dolina i zoo vrt u drugoj polovini godine dobila je i tunel za dezinfekciju, kao dodatni vid zaštite posjetilaca od koronavirusa. Preduzeće Park još jedan tunel za dezinfekciju instaliralo je i na ulazu u svoj vrtni centar Flora u Nedžarićima.

- KJKP Park je u saradnji s općinama, ministarstvima, firmama, nevladinim organizacijama zasadilo na zelene površine više od 500 stabala, ali jedna od najznačajnijih koju su građani najviše podržali bila je upravo akcija s njima. Samo u zadnja dva mjeseca s građanima, kroz razvijanje ekološke svijesti zasađeno je oko 70 novih mladih stabala. Većinu njih zasadila su djeca, kao poklon svom gradu povodom rođendana, raznih jubileja i slično. S Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture KS i UNSA projekat čišćenja zapuštenih i zaraslih površina u Kampusa, u tri navrata, da se na tom lokalitetu izgradi jedan od najljepših parkova u Sarajevu. Uređeni su veći trgovi, lokacije, spomenici na području Centra, mnoge divlje deponije su očišćene i pretvorene u zelenilo - kazao je Abdurahmanović.

Istakao je da je za 12 mjeseci putem JU "Služba za zapošljavanje" i potpisane sporazume angažirano na raznim projektima oko 200 osoba s evidencije Biroa.

- U vlasništvo je vraćena imovina KJKP Park Sarajevo u Dubrovniku, u Hrvatskoj, a riječ je objektima i zemljištu. Za potrebe brojnih institucija poput Predsjedništva BiH, ambasada, udruženja, gradova izvan KS i slično realizovani su vrijedni poslovi po ponudama. Saradnjom s velikim brojem institucijama na principu doniranja opreme poboljšana je usluga i kvalitet održavanja zelenih površina, a brojna oprema i mehanizacija, do tada amortizovana oko 70-80 posto, je obnovljena i modernizovana - kazao je Abdurahmanović.

Istakao je da je najveći sporazum, u drugoj polovini 2019. i u prvim mjesecima 2020. bio je s Razvojnim programom UN-a i resornim ministarstvom, a u konačnici investicija je iznosila 500.000 KM.

- Nabavljenu opremu čine puhači za lišće, motorne pile, kompresori, pokretne radionice, merdevina za rad na visini, sedam samohodnih kosilica, specijalizovano vozilo - auto korpa, traktor. U toku je i realizacija nove nabavke opreme u vrijednosi od 495.000 KM, obezbijeđenih u saradnji sa Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukure KS - kazao je Abdurahmanović. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana