Svijet     | 29.12.2020. 16:23 |

Sirijski zvaničnici naglasili značaj povratka izbjeglica

FENA Internet

DAMASK, 29. decembra (FENA) – Sirijski zvaničnici istaknuli su značaj povratka sirijskih izbjeglica, optužujuži zapadne sankcije za ometanje nihovog povratka.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare ruskih i sirijskih zvaničnika u prijestonici Damasku, Hasan Sulaiman, čelnik političke administracije u sirijskoj vojsci, izjavio je da je ukupna situacija u Siriji obećavajuća za povratak izbjeglica.

- Možemo smatrati ukupnu situaciju obećavajućom, uzimajući u obzir kurs dešavanja na terenu, koji je u interesu sirijske vlade, jer su sigurnost i stabilnost uspostavljeni u brojnim regijama, kao i povratak ljudi njihovim domovima – kazao je Sulaiman.

Dodao je kako se sirijska vlada nada potpunom povratku svih Sirijaca „jer Siriji su potrebni svi njeni sinovi da obnove ono što je terorizam uništio“.

Sa svoje strane, Hussain Makhlouf, ministar lokalnih administacija, izjavio je da zapadne sankcije ometaju povratak izbjeglica u Siriju.

Sankcije negativno utiču na društvenu i ekonomsku situaciju kao i na zdravstveni sektor u svijetlu pandemije COVID-19, dodao je.

General major Vjačeslav Sitnik, zamjenik čelnika Ruskog centra za pomirenje, koji je prisustvovao konferenciji, izjavio je novinarima da je trenutno 50 izbjegličkih centara u Siriji koji su dom za više od 100.000 ljudi.

Ruski zvaničnik kazao je da se više od dva miliona Sirijaca vratilo domovima.

Više od polovine od sirijskih predratnih 32 miliona stanovnika napustilo je domove, uključujući 5,5 miliona koji su otišli u inostranstvo, sudeći po zvaničnim podacima, prenosi Xinhua.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana