FENA biznis     | 19.12.2020. 18:41 |

BBI Banka sponzor nagrade Sarajevskih dana poezije „Bosanski stećak“

FENA Saopćenje

BBI banka  sponzor nagrade Sarajevskih dana poezije „Bosanski stećak“

Tradicionalna književna manifestacija - 59. Sarajevski dani poezije, u organizaciji Društva pisaca BiH održana je od 16. do 19. decembra 2020. godine u glavnom gradu BiH. Sponzor ovogodišnje nagrade „Bosanski stećak“ je Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo.

Međunarodna književna manifestacija Sarajevski dani poezije je započela svoje postojanje 1962. godine. Učešće i uključivanje autora, ne samo iz BiH i susjednih zemalja nego i iz zemalja širom svijeta je dokaz međunarodnog značaja ovog višednevnog događaja. U sklopu “Sarajevskih dana poezije”, Društvo pisaca Bosne i Hercegovine svake godine dodjeljuje nagradu pod nazivom “Bosanski stećak”.

Cilj ove manifestacije je očuvanje i unaprjeđenje književnoestetskih i književnoetičkih standarda pisane riječi u Bosni i Hercegovini.

Simbol Dana poezije je nagrada Bosanski stećak, koja je dodijeljena pjesnikinji Biseri Alikadić, autentičnom ženskog glasu koji je iznjedrio 16 knjiga poezije. Njena poezija i proza atipični su za vrijeme i prostor na kojem su nastajali. Preokupacijama, temama, jezikom i izrazom Bisera Alikadić stvorila je intrigantan, hrabar i provokativan opus.

Nagradu 'Bosanski stećak su, između ostalih, do sada dobili: poljski pjesnik Tadeuš Ruževič, savremeni američki pjesnici Čarls Simić i Kristofer Merit, palestinski pjesnik Mahmud Derviš, švedski klasik Lars Gustafson, njemački pjesnik Mihael Kreger, kao i poznati regionalni pjesnici Oto Tolnai, Bogomil Đuzel, Abdulah Sidran, Stevan Tontić, Boris A. Novak, Milorad Popović i drugi.

 

 
 
Alma Redžepagić 
Stručni saradnik za odnose sa javnošću
Marketing i komunikacije     

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta