Regija     | 17.12.2020. 16:57 |

Beroš: Znanstveni savjet suglasan s novim mjerama

FENA Agencije

ZAGREB, 17. prosinca (FENA) - Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš kazao je u četvrtak kako su se članovi vladinog Znanstvenog savjeta složili s uvođenjem novih protuepidemijskih mjera, a iako je na sastanku bilo razgovora o propusnicama, nije potvrdio hoće li i one biti uključene u novi paket mjera.

"Svi su suglasni da je nove mjere pogotovo u okolnostima izazova koji nas očekuju, poput blagdana i druženja, potrebno donijeti. Isto tako, svi se slažu da je ovaj drugi val, takozvani 'zimski covid', daleko izazovniji sa znanstvenog i kliničkog aspekta”, kazao je Beroš nakon sastanka vladinog Znanstvenog savjeta na kojemu su članovima savjeta predstavljene nove mjere.

Beroš je na pitanje novinara je li bilo govora o uvođenju propusnica, odgovorio potvrdno, ali nije želio reći hoće li se one uvesti jer će se nove mjere službeno javnosti predstaviti u petak.

"Ja vam mogu samo potvrditi da je bilo riječi i o određenim propusnicama, međutim, ako se budu donosile, vrlo vjerojatno će biti na županijskom, a ne na općinskom nivou", poručio je dodavši da će se postojeće mjere, među ostalim, zatvoreni kafići i restorani, produljiti.

Upitan hoće li se uvesti ograničenja druženja u privatnim domovima na osobe iz najviše dva kućanstva, ministar je kazao da je cilj mjera sprječavati nepotrebna druženja. "Kao sve europske zemlje i mi ćemo razmišljati o tome. Apelirat ćemo na to, međutim, nitko neće sigurno ulaziti u kuće i kontrolirati", odgovorio je Beroš.

"Napravit ćemo sve da početne doze cjepiva dođe u Hrvatsku, međutim, cijepljenje će biti dugotrajan proces koji će trajati više od pola godine", kazao je Beroš dodajući da Hrvatska ima "enormnu komparativnu prednost" što je članica EU.

Infektolozi uočavaju dvije faze bolesti

Ustvrdio je da je u ovom trenutku nemoguće predvidjeti dinamiku cijepljenja populacije, ali da će način cijepljenja biti vrlo sličan onome od gripe. Dodao je i da će razmotriti prijedloge liječnika obiteljske zdravstvene zaštite o online platformi za prijavu cijepljenja, kao i o obavljanju cijepljenja izvan njihovih ordinacija i radnog vremena.

Hrvatski ministar zdravstva kazao je i kako su na sastanku iznesene nove spoznaje o koronavirusu, a da infektolozi uočavaju dvije faze bolesti.

"Ova je bolest vrlo čudna i neobična. Svi infektolozi, ne samo u Hrvatskoj, već i šire, sada uočavaju dvije faze bolesti, prvu fazu koja je bolest infektološkog karaktera, odnosno virusna bolest i drugu fazu koja predstavlja nešto drugo - imunološku bolest, odnosno određen imunološki odgovor na čitav niz elemenata", kazao je Beroš, prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'