Kultura     | 02.12.2020. 09:37 |

Nova knjiga za djecu Lidije Pavlović-Grgić u izdanju IK 'Style Writes Know'

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) - Digitalna izdavačka kuća "Style Writes Know" iz Sarajeva objavila je u ediciji "Sirenoteka" novu zbirku priča za djecu Lidije Pavlović-Grgić "The Richest Child Around" ("Najbogatije dijete u kraju"). Književnica, prevoditeljica i vlasnica digitalne izdavačke kuće "Style Writes Know" Marija Fekete Sullivan uredila je knjigu i na engleski prevela deset priča Pavlović-Grgić koja osim priča potpisuje i ilustracije, a lektorica je Juliet Walker.

- Izdanje na engleskom jeziku obuhvaća deset priča, a obilježeno je zanimljivim zgodama djece, dok je u nekim pričama junakinja i moja kćer Meri koja me često i inspirira. U priči ꞌBites of Mathsꞌ (Matematički zalogajčići) spajamo matematiku s kuhanim povrćem, a Meri igra važnu ulogu i u božićnoj priči koja u ovom vremenu podsjeća što svakom čovjeku treba biti bitno u životu. Možda će čitateljima biti zanimljiva i priča ꞌEma and Skeleton Manꞌ (Ema i Kosturko) koja propituje strah i prijateljstvo... Također, djeca se nađu i u nekim teškim okolnostima kada se pojavljuju i oni koji vraćaju osmijeh i vjeru u ljude, što također inspirira na pisanje - kazala je za Fenu Pavlović-Grgić.

Govoreći o inspiraciji, rekla je kako ju je našla i u svom djetinjstvu, ali i u mnogim domišljatim, duhovitim i dobroćudnim osobama. Jedna od njih je i njezin pradjed Pero zbog koga su ona i urednica Fekete Sulivan knjizi dale naslov koji ima veze s bogatstvom stečenim jednom posebnom štednjom. A ta posebna štednja, pojašnjava Palvović-Grgić, sastojala se u tome da je on pomažući drugima, pružajući im ljubav i pomoć, govorio da tako "štedi" za starost.

Lidija Pavlović-Grgić ističe kako i njezine ilustracije imaju simboliku i poruku, a uradila ih je u duhu dječijeg crteža i tehnikama bliskim djeci, pa i na taj način želi stvoriti posebnu povezanost s najmlađim čitateljima.

Dodaje kako s Marijom Fekete Sullivan dugo surađuje kroz različite programe i projekte te joj je zahvalna na tome i svemu što unutar izdavačkog pothvata "Style Writes Now" čini za bh. autorice i autore – prevela je, uredila i objavila mnoštvo e-knjiga otvorivši mnogima puteve među inozemne čitatelje. Ta digitalna izdanja zainteresirani mogu naći na Amazonu, Smashwordsu i drugdje.

- Fekete Sulivan je nedavno predstavila i svoju zbirku priča ꞌDok je svijeta i vijekaꞌ te e-book ꞌKiki The Healerꞌ Sonje Škobić. Također, njezino poznato djelo ꞌSirenin sanꞌ, koje je prevedeno na niz svjetskih jezika i obogaćeno ilustracijama umjetnika iz cijelog svijeta, nedavno je objavljeno digitalno za Australiju te Rusiju - navela je Pavlović-Grgić koja ovih dana radi na novim ilustracijama.

Riječ je o likovnoj opremi za njezinu zbirku priča "Najjača riječ" koja bi uskoro trebala izaći pod okriljem izdavačke kuće "Planjax". Napominje kako su priče obje nove knjige nastale u proteklih deset godina i predstavljane u raznim kulturnim programima za djecu, a većina ih je objavljena u časopisima za književnost – "Cvitak", "Riječ" i "Susreti".

 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo