Bosna i Hercegovina     | 28.11.2020. 15:52 |

Studenti u deklaraciji pozvali na ispravljanje nedostataka Dejtonskog političkog sistema

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) - Došlo je vrijeme da se isprave nedostaci Dejtonskog političkog sistema i prevladaju sve prepreke za našu izgradnju uspješne budućnosti - navodi se u zajedničkom pozivu 112 učenika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Studenti su prisustvovali naprednoj radionici pod nazivom „Iskorištavanje snage suradnje“, koja je održana u Jajcu od 20. do 22. novembra, povodom 25 godina od uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Ovu radionicu, i šest prethodno održanih u različitim gradovima širom BiH u proteklih nekoliko mjeseci, organizirala je, uz podršku američke ambasade u Sarajevu, BH ogranak beogradskog think tanka East West Bridge International (EWB), u čije članstvo od 850 članova obuhvata stručnjake iz 60 zemalja širom svijeta, s ciljem da unaprede dijalog u svijetu, piše ugledni briselski nedjeljnik New Europe.

Kako navodi autor Jovan Kovačić, fokusirajući se na prijedloge kako poboljšati sistem upravljanja na različitim nivoima, studenti su dobili priliku da sa stručnjacima, članovima EWB-a - ambasadorima Igorom Davidovićem, Jakobom Fincijem, Draškom Aćimovićem, prof. Lamijom Tanović, prof. Zlatkom Hadžidedićem, prof. Slavenkom Grgurevićem, prof. Draženom Barbarićem i Damjanom Jugovićem  razgovaraju o ustavnom zakonu, pregovorima i diplomatiji.

- Zalažemo se za čvrsto opredjeljenje BiH za poštivanje evropskih vrijednosti i ideja, kao i za usklađivanje zakonskih propisa sa zakonima Europske unije, te potičemo jačanje regionalne suradnje (podrška inicijativi„Mini Šengen “) i bilateralnih odnosa - rekli su studenti iz bh. gradova u deklaraciji usvojenoj konsenzusom.

- Zadovoljan sam što su EWB i sudionici ovog događaja odlučili obilježiti 25. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma gledajući u budućnost - kazao je američki ambasador u BiH Eric Nelson studentima, od kojih neki nisu bili ni rođeni kada je Dejtonski sporazum bio potpisan.

Prikladno je, dodao je, da ste izabrali da razgovarate o neophodnom ustavnom okviru za donošenje napretka i prosperiteta u BiH, te da je pomjerite naprijed na putu ka euroatlantskim integracijama.

-Porazno za jednu Evropsku zemlju u danasnje vreme, sastanak u Jajcu bio je za mnoge učesnike prva prilika da se sretnu i razgovaraju o tako vitalnim pitanjima sa svojim kolegama iz drugog entiteta i Brčko distrikta, kaže Robert Jovanović, glavni organizator ovog projekta.

 - Oštro se protivimo elementima segregacije i diskriminacije u obrazovnim sistemima - rekli su studenti, pozivajući na usklađivanje obrazovnog sistema u BiH sa najboljim svjetskim standardima.

- Prepoznajući doprinos Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH u zaustavljanju oružanog sukoba i uspostavljanju demokratskog poretka, vjerujemo da je došlo vrijeme da se isprave nedostaci Aneksa IV, odnosno Ustava BiH, u provođenju svih relevantnih presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Na ovaj način afirmiramo konstitutivnost naroda kao osnovni princip Ustava, ali istovremeno omogućavanje svim građanima BiH, uključujući građane Brčko Distrikta, da glasaju i budu birani za sve nivoe vlasti - navodi se u studentskoj deklaraciji koju citira New Europe.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo