Kultura     | 27.11.2020. 19:39 |

Ikavskim skupom počela književna manifestacija 'XXI. Humski dani poezije'

FENA Denis Leko

MOSTAR, 27. studenoga (FENA) - Ovogodišnje, dvodnevno izdanje književne manifestacije "XXI. Humski dani poezije" počelo je u petak "XIV. ikavskim skupom" u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, a u organizaciji Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB).

Predsjednik DHK HB-a Ivan Sivrić kazao je kako je Ikavski skup postao tradicionalna priredba.

- Ikavski skup sastoji se od tri dijela, a to su filološki pogledi u kojima su večeras sudjelovali Finka Filipović, Antun Lučić i Mirela Lovrić, zatim književni prinosi u kojima je nastupilo naših pet pjesnika koji pišu na ikavici bar jednim dijelom, a to su Ivana Ćurić, Sanijela Matković, Mate Grbavac, Grgo Mikulić i Snježana Lovrić, a treći dio je etnostavak, koji je ove godine predstavljen simbolično - kazao je Sivrić.

Istaknuo je kako je ikavica kulturno dobro.

- Ova naša evokacija na Ikavski skup rezultat je određene nostalgije prema tom, možemo kazati, jezičnom izričaju koji nije dobio neko pravo građanstva, odnosno nije postao standardni jezik, ali mogu reći da je nakon Drugog svjetskog rata najmanje pola Mostara govorilo ikavicu, a da ne govorimo o zapadnoj Hercegovini i Bosni, tako da je to bio govor koji je ovdje dominirao, ali prihvaćen je standard ijekavice i on je ostao dominantan - kazao je Sivrić.

Dodao je također kako ikavica ima svoje vrijednosti te da je treba sačuvati.

- Prije nekih 20-ak ili više godina, na neki način gotovo je bilo postalo sramota govoriti ikavicu, ali nema nikakvog razloga za to, ona ima svoje prednosti, vrijednosti i nešto za što treba imati poštovanja. Ikavicu treba sačuvati i upravo u tu svrhu se organizira ovaj Ikavski skup -istaknuo je Sivrić.

Književnik i sveučilišni profesor Antun Lučić kazao je kako je kontinuitet ovog Skupa iznimno važan za filologiju.

- Ikavskim skupom želimo uputiti u baštinu one koji još uvijek u srcu mogu prepoznat neku "lipotu", nešto što je tako fino i od prve srdačno. Ovako fina, sočna, izražajna i dinamična narječna sposobnost pripomaže da i mi možemo urednije i dotjeranije misliti - kazao je Lučić.

Završnica ove manifestacije pod nazivom "Sveknjiževna večer" održat će se u subotu, 28. studenoga, s početkom u 16 sati, u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

U prvom dijelu "Spomenimo se prijatelja" bit će riječi o preminulim članovima Društva, dok je drugi dio večeri rezerviran za nastup pjesnika, te predstavljanje časopisa za književnost, kulturu i društvene teme "Osvit".

Pokrovitelji manifestacije su Federalno ministarstvo kulture i sporta i Grad Mostar.

Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne u subotu je također trebalo održati izbornu skupštinu, međutim ona je po riječima predsjednika Društva odgođena zbog svih mjera koje su na snazi.

Na dnevnom redu, među ostalim, trebao je biti i izbor Radnog predsjedništva, Izbornog povjerenstva, utvrđivanje kvoruma, razrješenje postojećih tijela DHK HB-a, izbor predsjednika, dva dopredsjednika, članova Upravnog odbora i drugo.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo