Bosna i Hercegovina     | 27.11.2020. 17:28 |

ZKT insistira na hitnom sazivanju sjednice VSTV-a BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Zajedničko koordinaciono tijelo udruženja sudija i tužilaca u Bosni i Herecgovini (ZKT) oglasilo se danas saopćenjem za javnost radi, kako navode, zaštite integriteta pravosuđa i nosilaca pravosudnih funkcija te zahtjevom za preuzimanje i pozivanjem na odgovornost.

- Kada je riječ o objavljenom audio-snimku, u kojem predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i bivša članica Vijeća Milijana Buha neprimjereno i vaninstitucionalno razgovaraju o imenovanju sestre članice Vijeća Buha i njenom eventualnom sukobu interesa, radi zaštite integriteta institucije VSTV-a, zahtijevamo da se hitno sazove sjednica Vijeća te u skladu sa propisanim procedurama..., ,utvrdi da li ponašanje predsjednika VSTV-a kao člana Vijeća u kontekstu objavljenog audio-snimka zadovoljava zakonski standard da 'obavlja svoje dužnosti na pravilan, djelotvoran ili nepristrasan način', te da li se njegovo ponašanje može podvesti pod djelo 'zbog kojeg ne zaslužuje da obavlja dužnosti u Vijeću' - navodi se u saopćenju.

ZKT smatra da je hitnom razrješenju tog pitanja potrebno bez odlaganja pristupiti kako bi se na adekvatan način zaštitio integritet procesa donošenja odluka u VSTV-u.

- Stavljanjem ove teme na tačku dnevnog reda sjednice Vijeća i omogućavanje javnosti da uživo i transparentno prati tok i argumentaciju koja će biti iznesena tokom rasprave na ovu temu je nužno i potrebno kako bi se donekle sačuvalo uveliko poljuljano dostojanstvo i povjerenje javnosti u pravosuđe - ističe se u saopćenju.

ZKT, istovremeno upozorava kako nalazi i rezultati nedavno objavljenog izvještaja OSCE-a u BiH pod nazivom „Treći godišnji izvještaj o odgovoru pravosuđa na korupciju: sindrom nekažnjivosti“ u svojoj suštini izazivaju veliki stepen zabrinutosti u kontekstu pravosudnog odgovora na procesuiranje predmeta korupcije.

- Mi, kao sudije i tužioci, koji su istovremeno i članovi strukovnih udruženja ZKT-a, a u kontekstu ovlaštenja i dužnosti koji su nam povjereni, nužno preuzimamo veliki dio odgovornosti za ovakvo stanje. Krajnje je vrijeme da se individualno i kolektivno zapitamo da li smo istinski svjesni naše uloge u društvu i da li mi kao sudije i tužioci opravdavamo povjerenje koje nam je dato? - navodi se, između ostalog, u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo