Svijet     | 26.11.2020. 15:51 |

Rajoub: Nesuglasice Fataha i Hamasa neće zaustaviti palestinske izbore

FENA Internet

RAMALLAH, 26. novembra (FENA) - Visoki palestinski zvaničnik izjavio je u četvrtak da nesuglasice s pokretom Hamas neće prekinuti održavanje općih izbora u Palestini i neće zaustaviti palestinski dijalog na pomirenju.

Jibril Rajoub, generalni  sekretar  Centralnog komiteta pokreta Fatah, izjavio je novinarima u Ramallahu da će se čelnici Hamasa i Fataha sastati "veoma skoro" kako bi raspravljali o prevazilaženju prethodnih sporenja između dva pokreta.

- Napori na okončanju unutrašnjih podjela i gradnji nacionalnog partnerstva nisu i neće biti zaustavljeni. Uskoro ćemo nastaviti s našim sastancima kako bi tragali za dogovorenom formulom koja bi prevazišla sve razlike - kazao je Rajoub.

On je objavio da sastanci održani u egipatskoj prijestonici Kairu prije nekoliko dana nisu uspjeli prevazići neke od razlika "jer neke strane unutar Hamasa ne zanima okončanje unutrašnjih podjela".

Prošle su sedmice Fatah i Hamas održali nekoliko susreta u  Kairu kako bi raspravljali o pitanju pomirenja, ne ostvarivši nikakav napredak u dogovoru za datum održavanja općih izbora i ostvarenje pomirenja.

Hamas želi istovremeno održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora na palestinskim teritorijama. Zvaničnici Fataha odbili su zahtjeve Hamasa, saopćili su izvori koji su tražili da ostanu anonimni.

Rajoub je kazao da se Fatah usuglasio s  Hamasom da se prvo održe parlamentarni  i potom predsjednički izbori u vremenskom periodu ne dužem od šest mjeseci.

Dodao je da su zahtjevi da se oboje izbora održi istovremeno "nerazumni i nelogični".

- Vjerujemo da je sukcesivno održavanje izbora ispravan put na okončanju podjela i odbacivanju unutrašnjih i međunarodnih briga oko naredne faze - izjavio je Rajoub, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta