Bosna i Hercegovina     | 26.11.2020. 10:35 |

Svake dvije godine rodna ravnopravnost napreduje za jedan postotni bod

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. novembar (FENA) - Online radionica o temi „Uvodna radionica: Utvrđivanje prioriteta i aktivnosti“, održana je početkom mjeseca, čime je obilježen početak projekta „Instrument za rodnu ravnopravnost - Za BiH u EU bez rodnih stereotipa“.

Projekat finansira Evropska unija, a provodi UN Women u Bosni i Hercegovini, zajedno s projektnim partnerima.

Glavni cilj projekta je pružanje podrške rodnim institucionalnim mehanizmima u državi, u cilju unapređenja poštivanja i pridržavanja međunarodnih standarda rodne ravnopravnosti i pravne stečevine (acquis) EU u području rodne ravnopravnosti.

Na radionici su se okupili predstavnici projektnih partnera, uključujući Agenciju za rodnu ravnopravnost BiH, Gender centar Federacije BiH, Gender centar Republike Srpske i Direkciju za evropske integracije.

Ukupna vrijednost projekta je 550.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila 500.000 eura bespovratnih sredstava, a aktivnosti će se provoditi u naredne dvije godine, uz podršku projektnih partnera - saopćeno je iz UN Women u BiH.

U saopćenju se navodi da prema indeksu rodne ravnopravnosti za 2020. godinu Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost (EIGE), svake dvije godine rodna ravnopravnost napreduje za jedan postotni bod.

Tim tempom, Evropska unija će postići rodnu ravnopravnost za 60 godina, 2080. godine.

- U Bosni i Hercegovini će se još duže čekati na ostvarivanje jednakih nivoa rodne ravnopravnosti. Cilj projekta GEF je upravo smanjenje broja godina unutar kojih će BiH ostvariti rodnu ravnopravnost - navodi se u saopćenju.

Uvodnu radionicu otvorio je šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH Gianluca Vannini, koji je istaknuo kako očekuju da će ovaj projekt doprinijeti ispunjavanju politika rodne ravnopravnosti u državi i osigurati da rodna ravnopravnost u potpunosti bude dio procesa donošenja odluka i programiranja IPA fondova.

- Želimo da osiguramo da žene i djevojčice aktivno učestvuju u svim aspektima društva, jer samo zajedničkim snagama možemo postići održiv razvoj za sve. Poštivanje rodne ravnopravnosti u svim sferama, ispunjavanje međunarodnih i standarda Evropske unije, te naš zajednički rad i saradnja imat će ključni značaj na putu približavanja države Evropskoj uniji – naveo je on.

Predstavnik UN Women u BiH David Saunders je kazao da ono što ovaj projekt čini jedinstvenim je podrška vlastima da u najvećoj mjeri iskoriste finansijske investicije Evropske unije u poboljšanje statusa žena i muškaraca, djevojčica i dječaka; bilo da je riječ o javnom prevozu, koji se treba organizovati na način da djeca na vrijeme dolaze u školu, ili se radi o investicijama u ruralne zajednice u kojima žene proizvode i prodaju domaće proizvode.

- Provedbom ovog projekta, osigurat će se da investicije Evropske unije u ovim oblastima zadovolje različite potrebe svih građana i građanki, posebno žena i djevojčica, te ljudi koji žive u udaljenim zajednicama, i to u jednakoj mjeri u kojoj se pruža podrška muškarcima i dječacima u urbanim područjima - izjavio je Saunders. 

U fokusu radionice bilo je i utvrđivanje narednih projektnih aktivnosti, kao i definiranje sektora na koje će se prvo obratiti pažnja. Sektori koji se prvi odaberu bit će od velikog značaja za socio-ekonomski položaj žena i muškaraca, kao i za prava žena u BiH.

Iako će se projekt zasnivati na sektorskom pristupu, naglasak će biti na uvođenju rodnih politika u prioritetna područja reforme - saopćeno je iz UN Women u BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo