Svijet     | 20.11.2020. 15:56 |

Von der Leyen: Još nekoliko metara do ciljne crte u razgovorima s Britanijom

FENA Internet

BRUXELLES, 20. novembra (FENA) -  Evropska unija i Britanija ostvarili su bolji napredak ka trgovinskom sporazumu u proteklih nekoliko dana, ali još mnogo toga ima da se uradi kako bi se postigao sporazum do roka do kraja godine, izjavila je u petak čelnica izvršnog organa bloka.

Diplomati koje je ranije izvijestila Evropska komisija, a koja vodi pregovore s Britanijom u ime 27 država članica EU, izjavili su da Bruxelles i London još ostaju suprotstavljeni oko prava na ribolov, garancija poštene konkurencije i načina rješavanja budućih sporova.

Predsjednica komisije Ursula von der Leyen zvučala je, međutim, optimističnije prema razgovorima u posljednji čas na konferenciji za novinare, ukazujući na napredak u osiguravanju terena za državnu pomoć.

- Nakon teških sedmica s veoma, veoma sporim napretkom, sada u posljednjim danima uočavamo veći napredak, više pomaka u tim bitnim pitanjima. To je dobro – kazala je.         

- Napredak je, na primjer, ostvaren na osiguranju državne pomoći, ali ima još nekoliko metara do ciljne crte tako da je pred nama još mnogo posla – izjavila je von der Leyen.

Troje visokih diplomata EU izjavilo je Reutersu da je, Komisija izvijestila ambasadore bloka o napretku u razgovorima i da je istaknula da su oni zakočeni oko tri temeljna pitanja, ali da je sada stvoren momentum koji daje nadu da se sporazum ipak može postići na vrijeme.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'