Bosna i Hercegovina     | 20.11.2020. 14:12 |

Novinarska udruženja u regionu ključna u zalaganju za veće medijske slobode

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Udruženje BH novinari u saradnji s Regionalnom platformom zapadnog Balkana "Safejournalists.net" i uz podršku Evropske unije prezentiralo je danas u Sarajevu izvještaj "Indikatori medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH 2019". 

Ovaj izvještraj proizveden je u okviru četvrte regionalne procjene nivoa slobode medija i sigurnosti novinara u BiH.

Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković napomenuo je da BH novinari već godinama upozoravaju na probleme s kojima se novinari u BiH susreću, ali da niti jedan od ključnih elemenata koji spadaju u indikatore medijskih sloboda bitnije se ne mijenja niti poboljšava. 

- Sama činjenica da smo tokom prošle godine imali 56 različitih oblika nasrtaja na medijske slobode govori zapravo gdje se nalazimo u ovoj oblasti. Ogroman broj tužbi prema novinarima i redakcijama također uzrokuje nisku percepciju medijskih sloboda u BiH. To je posebna vrsta pritiska koji novinarima stalno visi nad glavom, dok pravosuđe ne pokazuje razumijevanje same uloge slobode medija i metodologije njihovog rada - kazao je Divković. 

Tokom prezentacije Izvještaja govorilo se ne samo o medijskim slobodama, fizičkim i verbalnim napadima na novinare i novinarke i njihovom procesuiranju, već i o cjelokupnoj medijskoj slici i ambijentu u kojem danas rade novinari u Bosni i Hercegovini, a što se odnosi i na njihov ekonomski položaj i zakonodavno-pravni okvir unutar kojeg djeluju.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH, ambasador Johann Sattler obratio se učesnicima današnje konferencije putem "Zoom" aplikacije i naglasio  da ima iskustvo rada u medijima, te da zna šta znači kada je vlastita sigurnost dovedena u pitanje, kao i da će EU i u budućnosti pomagati incijative koje se bave ovim problemom. 

- Moramo osigurati da medijski radnici u sigurnom okruženju obavljaju svoj posao. To je nešto čime se vlast u BiH mora pozabaviti, a slučajevi ugrožavanja njihove sigurnosti istražiti. U BiH smo prošle godine imali previše slučajeva napada na novinare. To je problem cijele regije koji treba biti riješen. Sloboda govora i izražavanja mora biti osigurana - izjavio je Sattler.

Novinarska udruženja iz šest zemalja zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo i Srbija), uz podršku Evropske komisije, udružila su se 2016. u praćenju i unapređivanju nivoa slobode medija i sigurnosti novinara i novinarki u njihovim zemljama, stvarajući tako Regionalnu platformu zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara.

Na temelju zajedničke istraživačke metodologije, posebno razvijene za tu svrhu, ove organizacije svake godine prikupljaju podatke, procjenjuju najnovija zbivanja i uključuju se u zagovaračke aktivnosti kako bi promijenile političko, zakonodavno i institucionalno okruženje u kojem rade novinari i mediji.

Postignuti rezultati u prvom trogodišnjem ciklusu pokazali su da novinarska udruženja u regionu mogu igrati odlučujuću ulogu u zalaganju za veće medijske slobode. Evropska unija prepoznala je ovo postignuće kao ključni korak ka sveobuhvatnoj demokratizaciji balkanskih društava, što je rezultiralo njenom odlukom da nastavi podržavati Regionalnu platformu i narednih godina.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta