Svijet     | 13.11.2020. 16:45 |

Papa Franjo čestitao Bidenu na izboru za predsjednika

FENA Internet

WASHINGTON, 13. novembra (FENA) - Nije baš božanska intervencija, ali čak i Papa smatra američke predsjedničke izbore završenim.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden, katolik čitav svoj život, u četvrtak je razgovarao s papom Franjom, uprkos odbijanju predsjednika Donalda Trumpa da prizna poraz. Trump tvrdi da mu je ukradena izborna pobjeda kroz masovne, ali nekonretizirane prevare.

Bidenov tranzicijski tim navodi u saopćenju da se novoizabrani predsjednik u telefonskom razgovoru zahvalio papi Franji za "izraze blagoslova i čestitke i naglasio je svoju zahvalnost". Također je pozdravio papino "čelništvo u promoviranju mira, pomirenja i zajedničkog osjećaja humanosti širom svijeta".

Biden je izjavio kako se nada saradnji s papom Franjom na poljima kao što su borba protiv klimatskih promjena, siromaštva i imigracije.

Vijest o razgovoru došla je u vrijeme dok su i neki biskupi u SAD-u odbili da priznaju Bidenovu pobjedu i tvrde da ga vjernici ne bi trebali podržavati zbog njegove podrške pravu na abortus.

Biden tvrdi da prihvata crkvenu doktrinu na ličnom nivou, ali da ne želi da nametne to vjerovanje svima.

Biden je imao nekoliko telefonskih razgovora sa stranim čelnicima, među kojima su britanski premijer Boris Johnson, francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel. Oni su mu čestitali na pobjedi i tvrde da su izbori završeni.

I razgovor s Papom vjerovatno ima poseban značaj za Bidena.

On je tek drugi katolik koji je izabran za predsjednika u američkoj istoriji, i prvi nakon Johna F. Kennedyja. Biden govori često i otvoreno o značaju vjere u njegovom životu i prisustvovao je misama u blizini njegovog doma u Wilmingtonu, u saveznoj državi Delaware, skoro svake sedmice.

Bidenov tranzicijski tim navodi u saopćenju kako je novoizabrani predsjednik poručio Papi da bi volio s njim zajednički raditi "na zajedničkoj vjeri u dostojanstvo i jednakost svih ljudi na poljima kao što su briga za marginalizirane i siromašne, baviti se krizom klimatskih promjena i pružanjem dobrodošlice imigrantima integriranim u društvo", prenosi AP.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom