Bosna i Hercegovina     | 05.11.2020. 09:09 |

Mladi poručuju: Našem društvu potreban je restart svijesti i nadogradnja Dejtona

FENA Saopćenje

TUZLA, 5. novembra (FENA) - "Korištenje snage saradnje" naziv je radionice koju je organizacija "East West Bridge BiH" u partnerstvu sa Ambasadom SAD-a u BiH uspješno organizirala na Evropskom univerzitetu "Kallos" u Tuzli.

Studenti sa univerziteta u Tuzli imali su priliku da slušaju predavanje i aktivno učestvuju u radionici o temi pregovaranja i postizanja kompromisa, a kojom su rukovodili i predavali eksperti iz oblasti diplomatije, pregovaranja i izgradnje mira, sa osvrtom na 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Sa radionice je poručeno da mladi nisu krivi za rat koji se dešavao na Balkanu 90-tih godina, da je Dejton donio mir u regionu, ali nije ambijent kakav bi oni željeli u budućnosti.

- Građani Tuzle, a posebno mladi jesu dobar primjer zajedništva ali potrebne su korjenite promjene u BiH! Našem društvu potreban je restart svijesti, uključujući i nadogradnju Dejtonskog sporazuma – poručili su mladi sa radionice.

Predavači su bili Igor Davidović bivši ambasador BiH, Zlatko Hadžidedić politički analitičar, te uvodničar i moderator Robert Jovanović. Uvodnim govorom obratio se i akademik Nedeljko Stanković sa Evropskog univerziteta Kallos u Tuzli koji su bili domaćini radionice.

Radionice su uspješno održane na univerzitetima u Bijeljini, Sarajevu, Banjoj Luci, Brčko distriktu, Tuzli, a u Mostaru će biti održana 12. novembra na fakultetu humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić", najavljeno je iz organizacije "East West Bridge BiH".

Najistaknutiji i odabrani studenti iz svih šest univerziteta, uskoro će biti u prilici da zajedno promišljaju o novim boljim rješenjima na naprednoj dvodnevnoj radionici u Jajcu od 20. do 22. novembra, uz podršku predavača stručnjaka i eksperata, gdje će nastojati približiti stavove, i dati svoje odgovore.

Takve zajedničke vizije u vidu putokaza ka boljim rješenjima bit će ugrađene u Deklaraciju o budućnosti Bosne i Hercegovine koju će nastojati zajednički donijeti konsenzusom.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel kampanja 'Nema brige za gige' nagrađena za najbolju upotrebu videa i multimedije

M;:tel ponosni prijatelj Sportskih igara mladih u BiH

Poziv na seminar 'Ekosistem gaming industrije i kako ga podržati'