Kultura     | 26.10.2020. 14:39 |

'Bookstan' od 28. do 31. oktobra u Sarajevu, preporuča se online praćenje

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 26. oktobra (FENA) - Izdavačka kuća 'Buybook' najavila je peti Međunarodni festival književnosti 'Bookstan' u Sarajevu, u četiri dana planirano je više od 20 događaja, a dio programa bit će u malo drugačijem obliku nego ranijih godina.

Kako je najavio na konferenciji za novinare direktor Izdavačke kuće 'Buybook' Damir Uzunović, Festival bi trebalo na otvori autor Benjamin Moser. Planirano je da prezentira knjigu 'Sontag: život i djelo', u srijedu u 17 sati na trgu ispred Narodnog pozorišta koji nosi njeno ime. Ta knjiga je objavljena u izdanju Izdavačke kuće 'Buybook'.

Okarakterizirana kao iznimno zahtjevan izdavački poduhvat, sa više od sedam stotina stranica i dva bloka fotografija u tvrdom uvezu u prijevodu Senade Kreso, a donosi portret jedne od najvećih intelektualki savremenog svijeta. Za biografiju te književne veličine Benjamin Moser dobio je Pulicerovu nagradu. 

- Sa stotine intervjua, vođenih od Mauija do Stockholma i od Londona do Sarajeva, uz oko stotinu fotografija ’Sontag: život i djelo’ prva je knjiga koja se temelji na autoričinoj arhivskoj građi nedostupnoj javnosti, kao i na razgovorima s mnogim ljudima koji nikad ranije nisu govorili o Sontag, između ostalih s Annie Leibovitz - navodi organizator.

Među ostalima, Uzunović je izvojio i panel diskusiju 'Endgame', koji će iz Amsterdama voditi Chris Keulemans a razgovarat će sa Julian Borgerom, Florence Hartman, Davidom Rhodeom i Peterom Maasom.

- Ne možemo pozvati publiku da dođe na događaje, moramo poštivati mjere uvedene zbog epidemiološke situacije. Izdržat ćemo i ovu nepogodu znajući da naredne godine možemo opet imati 'Bookstan' u dosadašnjem formatu, ako bude pronađena vakcina - naglasio je.  

Urednica Kristina Ljevak najavila je programe koji obuhvataju domaće i inozemne autore te naglasila da bi Festival trebalo da zatvori domaći autor Semezdin Mehmedinović s drugim, dopunjenim izdanjem knjige ’Ovo vrijeme sada’. Iz programa je izdvojila i specijalni sadržaj, posvećen sjećanju na rano preminulog književnika Bekima Sejranovića.

Katarina Luketić je voditeljica književne radionice za mlade književne kritičare koji su stigli iz regije, kao dio programa Festivala. U današnjem susretu sa novinarima naglasila je da, u periodu od 25. do 31. oktobra, razgovaraju o temi 'Kritika i istina: šta, kako i kome čitamo?’.

Peti Međunarodni festival književnosti 'Bookstan' bit će održan od 28. do 31. oktobra u Sarajevu. Osim otvaranja, sadržaji Festivala bit će u sali Kina ’Meeting Point’, ove godine uz pridržavanje posebnih mjera propisanih od kriznog štaba. Organizator ističe da će se svi događaji prenositi online te preporučuje da se što više koristi ta pogodnost. Za određene događaje bit će omogućen i simultani prevod.

Preporučuje se da praćenje bude online, a za one koji ipak žele susret sa autorima (zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom) neophodno je preuzeti ulaznice na blagajni kina, najkasnije sat vremena prije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana