Kultura     | 26.10.2020. 07:58 |

Muzej Sarajeva bogatiji za stalnu postavku 'Kujundžijski-zlatarski zanat'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. oktobra (FENA) - "Kujundžijski-zlatarski zanat" naziv je izložbe i stalne postavke autora Moamera Šehovića, višeg kustosa, koja će biti otvorena u ponedjeljak, 26. oktobra, u Brusa bezistanu, depandansu Muzeja Sarajeva.

Posjetitelji će imati priliku da pored izložbe o historijatu, elementima praktičnoga rada i tradiciji zlatarsko-kujundžijskog zanata u sarajevskoj čaršiji, pogledaju originalnu zlatarsku radionicu koja će kao stalna postavka biti izložena u Brusa bezistanu.

Zlatarska radionica sa svim pripadajućim alatima, mašinama i rekvizitarijem otkupljena je od Bakira Tuzija, sarajevskog zlatara.

Na izložbenim panoima bit će predstavljen razvoj zlatarskog zanata u Sarajevu s fotografijama, opis samog zanata i generalije o jednoj od najpoznatijih sarajevskih zlatarskih porodica, porodici Saliha Sofića čiji je unuk Bakir Tuzi nastavio porodičnu tradiciju, kao i zlatarskim porodicama Bektić i Bičakčić koje su ustupile nakit i predmete filigranske izrade u promotivne svrhe.

Autor izložbene postavke viši kustos Moamer Šehović, kustos starih zanata, o istraživačkom radu na ovom složenom i važnom kulturološkom projektu, istakao je da je, zahvaljujući dobrohotnosti Bakira Tuzija i Muzeja Sarajeva koji je iznašao način da putem otkupa jednu cjelovitu zlatarsku radionicu integrira u muzejski fond, proveo historijsko istraživanje i opisao zlatarski-kujundžijski zanat sa svim njegovim specifičnostima, razvojem i praktičnom primjenom.

- Posjetitelji će imati priliku da kroz panoe, katalošku publikaciju i postavljene eksponate, upoznaju tradiciju ovoga esnafa dugu više od pet stoljeća koji je jedan od simbola zanatskog, privrednog i kulturog života Sarajeva. Istraživanje ovog zanata je dio šireg istraživanja starih zanata i projekta "Svjetlo depoa" u koju su uključeni i moje kolege kustosi Muzeja Sarajeva. Vjerujem da ćemo iznaći sredstva, ali i naići na podršku građana Sarajeva koji imaju podatke o porodičnom naslijeđu u domenu starih zanata, i tako katalogizirati sve stare zanate kroz muzejski naučni aparat - podvukao je Šehović.

Izložba će uz poštivanje svih epidemioloških mjera biti otvorena svaki dan osim nedjelje od 10 do 16 sati, saopćeno je iz Muzeja Sarajeva.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo