Bosna i Hercegovina     | 25.10.2020. 11:49 |

Tirana domaćin 3. Digitalnog samita zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

TIRANA/SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) i ovog puta podržava najveći digitalni događaj u regionu - Digitalni samit zapadnog Balkana što je treći godišnji skup koji digitalnu saradnju podiže na novi nivo.

Ovogodišnji samit, čiji je domaćin vlada Albanije, bit će održan u hibridnom obliku, sa sastancima koji će se u periodu od 26. do 28. oktobra održavati putem interneta i završnim ministarskim sastankom 2. novembra u Tirani.

Nakon Skoplja, koje je bilo domaćin prvog Digitalnog samita zapadnog Balkana 2018. godine i Beograda naredne godine kada je šest ekonomija regiona potpisalo Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga kojim su cijene rominga snižene u cijelom regionu i trebaju biti ukinute 2021. godine, samit u Tirani će istaći postignuća i ishode Digitalne agende za zapadni Balkan.

Uprkos krizi izazvanoj širenjem koronavirusa, s kojom se region, ali i cijeli svijet suočava, na 3. Digitalnom samitu zapadnog Balkana razmatrat će se mogućnosti uspostavljanja partnerstava sa privatnim sektorom u kontekstu procesa digitalne transformacije.

Na samitu će se okupiti visoki zvaničnici vlada iz regiona, Evropske komisije, Vijeća za regionalnu saradnju, poslovne zajednice i drugi značajni akteri.     

Od 26. do 28. oktobra putem interneta bit će moguće pratiti brojne sesije o temama mrežne povezanosti i povezanosti usluga, povjerenja i sigurnosti, digitalnih vještina, te digitalne ekonomije, dok će se završni skup samita održati 2. novembra ministarskim panelom o Digitalnoj agendi za zapadni Balkan kada se očekuje da će biti usvojen Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu zapadnog Balkana, kao i Memorandum o razumijevanju o planu za 5G za digitalnu transformaciju na zapadnom Balkanu. 

Digitalni samit zapadnog Bakana 2020 otvorit će generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu u ponedjeljak, 26. oktobra. Bregu će biti domaćin panela zajedno sa predstavnicima zemlje domaćina, organizatora, partnera,  međunarodnih organizacija i digitalnog sektora.

Na panelu će učestvovati generalni direktor Generalne direkcije Evropske komisije za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije Roberto Viola, potpredsjednik  za javne i regulatorne poslove, član Upravnog odbora regionalne inicijative njemačke privrede za srednju, istočnu i jugoistočnu Evropu, južni Kavkaz i srednju Aziju Wolfgang Kopf, glavni službenik UNDP-a za digitalni sektor Robert Opp, generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Houlin Zhao, državna sekretarka u Saveznom ministarstvu za ekonomska pitanja i energetiku Njemačke Claudia Dörr-Voß i ministrica za infrastrukturu i energetiku Albanije Belinda Balluku.

Digitalni samit zapadnog Balkana dio je Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, koji su podržali lideri iz regiona u Trstu 2017. godine. Samit se naslanja na iskustvo regionalnog dijaloga na visokom nivou o digitalnoj transformaciji, u okviru Berlinskog procesa.

Njegov nastavak će biti dio stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta, programa koji treba biti podržan na samitu u Sofiji u novembru ove godine. Vijeće za regionalnu saradnju je, zajedno sa Evropskom unijom, vladama iz regiona, CEFTA-om i partnerima u naprednoj fazi pripreme Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, saopćeno je iz RCC-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo