Kultura     | 20.10.2020. 13:46 |

Gojer: Izložba radova Jelene Prijić apsolutni 'incident' u modernoj umjetnosti

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 20. oktobra (FENA) - U Galeriji "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH danas je otvorena samostalna izložba radova akademske slikarke iz Beograda Jelene Prijić, koja je sarajevskoj publici predstavila 39 radova, od toga 19 žičanih konstrukcija, 12 crteža rađenih kombinovanom tehnikom i osam lampi od keramike.

Za bh. pisca, reditelja i teatrologa Gradimira Gojera, izložba Jelene Prijić je apsolutni "incident" u modernoj umjetnosti, interevencija u prostoru, neka vrsta instalacije.

- Ali ono što je, po mom sudu najbitnije, ovo je odslik današnje situacije u cijelom svijetu. U globalnom smislu dolazi do raspada, i taj rasad materije ona je uhvatila u fokus i uspjela da napravi jedan konzistentan melanž svega ono što se trenutno dešava svima nama. Od jedne cjeline postajemo dijelovi, e te dijelove je ona uhvatila u svoj rakurs i uspjela da materijalima, koji su više za alternativni pristup umjetnosti, napravi jednu iznimno zanimljivu izložbu za koju ja mislim da je događaj za Sarajevo – rekao je Gojer na otvorenju izložbe.

Iako je postavljena u vrijeme epidemije koronavirusa, izložbu je bilo teško organizirati, ali je autorica uz pomoć prijatelja i porodice to uspjela.

- Za Sarajevo me vežu porodične veze, moj suprug je iz Sarajeva. Kao dijete sam dolazila u Sarajevo i veže me taj dobar osjećaj za grad i ljude. Hvala Sarajevu - rekla je Prijić u izjavi za medije.

Njen način rada je specifičan. Pravi konstrukciju od žice, pa na nju postavlja paus papir. Kada se osuši slika po papiru akrilnim bojama, a nekada lijepi platno i slika uljanim bojama. Potom na to lijepi plastiku ili druge razne dodatke. 

Inspirira je njen život. Smatra da svako treba da pronađe svoj lični, mali svijet u kojem će biti zadovoljan, a ako to svi pronađu u sebi, onda bi svijet mogao mnogo bolje da funkcionira.

Na svečanosti otvorenja izložbe dobrodošlicu autorici i prijateljima poželio je i ambasador Republike Srbije u BiH Aleksandar Đorđević.

Za ljubitelje umjetnosti, izložba koju organizira Galerija "Paleta", bit će otvorena radnim danima i subotom do 25. oktobra.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'