Ekonomija     | 20.10.2020. 10:44 |

Svjetski dan statistike - Povezivanje svijeta podacima kojima možemo vjerovati

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. oktobra (FENA) - Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Federalnim zavodom za statistiku i Republičkim zavodom za statistiku RS, pridružuje se globalnoj inicijativi Statističke komisije Ujedinjenih nacija u obilježavanju 20. oktobra, Svjetskog dana statistike, s ciljem da se i na taj način naglasi važnost službene statistike.

Prvi Svjetski dan statistike obilježen je 2010. godine, a u julu 2015. godine, Generalna skupština UN je usvojila rezoluciju 69/282 kojom je odlučeno da se 20. oktobar, svakih pet godina, obilježava kao Svjetski dan statistike.

Ovogodišnji, treći po redu, Svjetski dan statistike obilježava se u cijelom svijetu pod sloganom „Povezivanje svijeta podacima kojima možemo vjerovati“.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za statistiku BiH Vesna Ćužić čestitala je Svjetski dan statistike svim statističarima, dobavljačima i korisnicima statističkih podataka i naglasila da je cilj i misija Agencije za statistiku BiH pružanje pouzdanih, kvalitetnih, razumljivih, blagovremenih i sveobuhvatnih statističkih podataka primjenom evropskih i međunarodnih standarda, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo