Magazin     | 14.10.2020. 15:00 |

Hrvatska dobila Muzej lažnih vijesti

FENA Agencije

ZAGREB, 14. listopada (FENA) - Hrvatska je dobila Muzej lažnih vijesti, web stranicu sa svjedočanstvima novinara i znanstvenika iz područja medija, alatima i tehnikama za razvoj medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja te za prepoznavanje i borbu protiv "fake newsa".

Osnivanjem Muzeja lažnih vijesti (mlv.hr) kao mjesta za informiranje i poučavanje, Institut za nove medije i e-demokraciju (InMed) omogućit će da se na jednom mjestu doznaju informacije o konstruktu kolokvijalno nazvanom "lažne vijesti", ističe začetnik projekta Lordan Prelog, nekadašnji novinar i urednik, sada postdiplomant doktorskog studija informacijsko-komunikacijskih znanosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

"U ovoj, početnoj fazi, započeli smo okupljati osvrte domaćih stručnjaka koji će napisati vlastito mišljenje o temi dezinformacija. Svjedočanstva planiramo promovirati kako bi dosegli što veći broj građana kojima će biti korisno pročitati iskustva napisana iz pera uglednih profesionalaca", ističe Prelog.

Među prvim objavljenim svjedočanstvima su i osvrti profesorice Jelene Jurišić, profesora Stjepana Malovića i Nenada Preloga, ali i novinarske legende Inoslava Beškera koji se pozabavio ulogom novinara u stvaranju fake newsa na primjeru temišvarskih žrtvava, jednog od ključnih medijskih događaja u rušenju režima rumunjskog diktatora Ceausescua.

Temišvarski mučenici su bjelodan primjer kako fake news može nastati i bez deklariranih zlih namjera, takoreći spontano i kako je nakon toga tu "vijest" ne teško, nego nemoguće izagnati iz kolektivnog imaginarija, kojemu je, očito, bila potrebna, ističe Bešker.

Navodi i da je "fake news" bila taktičko sredstvo i strateška varka u doba dok se još nije govorilo ni o specijalnome ni o hibridnom ratu i dok još hakeri nisu minirali cyberprostor "fejkušama".

"To naravno ne znači da se smijemo puhati kao generali kada nam se omakne fake news u novinarstvu. Bilo da smo je stvorili, bilo da smo je odnekle preuzeli i dalje plasirali, mi smo time zadali još jednu ranu našemu ugroženome zanatu", piše Bešker na stranici Muzeja lažnih vijesti, prvog takvog projekta u Hrvatskoj, ali i možda i u svijetu, kako ističe autor projekta.

Osim svjedočanstava, na stranici Muzeja lažnih vijesti korisnicima se nude i projekti medijskog opismenjavanja i kritičkog razmišljanja.

"Pozivamo sve zainteresirane, pogotovo učenike i studente, da se prijave na besplatni tečaj namijenjen razvijanju medijske i digitalne pismenosti, kritičkog razmišljanja te vještina i alata za provjeru informacija na internetu i društvenim mrežama. Tečaj radnog naziva "Potjeh u potrazi za Pinokijom" je besplatan za sve osobe željne novih znanja i iskustava, a trajati će tri tjedna i odvijati će se putem maila", istaknuto je na stranici.

Osim toga, nude se i poveznice na tekstove koji upozoravaju ili objašnjavaju fenomen lažnih vijesti iz hrvatskih medija, a pozivaju se i novinari, znanstvenici i medijski djelatnici da napišu svoj osvrt na temu dezinformacija, prenosi Hina.

"Vaše svjedočanstvo, nakon postupka revizije, možemo objaviti na stranici Muzeja lažnih vijesti, a na taj način i vi možete dati svoj doprinos u borbi protiv dezinformacija i drugih oblika neistinitih sadržaja koji zagađuju naš medijski prostor" poziv je hrvatskog Muzeja lažnih vijesti.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo