Bosna i Hercegovina     | 14.10.2020. 14:50 |

Ombudsmeni BiH-Problemi slijepih osoba skoro nezamislivi osobama koje vide

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić, u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa, pozivaju nadležne organe vlasti u Bosni i Hercegovini da, djelovanjem, usvajanjem konkretnih politika i strateških dokumenata, sa jasno definisanim ciljevima i izdvojenim finansijskim sredstvima doprinesu poboljšanju položaja slijepih osoba u društvu i zajednici.

Kako u saopćenju za javnost navodi Institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, nezadovoljavajući položaj slijepih osoba najčešće je rezultat različitih oblika diskriminacije, stigmatizacije, nemogućnosti zapošljavanja, kao i otežane mogućnosti nabavke asistivnih pomagala.

- Svakodnevni problemi slijepih osoba skoro su nezamislivi osobama koje vide, a najčešći problemi odnose se na arhitektonske barijere i neadekvatno označen teren za kretanje slijepih osoba. Zbog toga slijepe osobe trebaju stalnu pratnju osoba koje vide - naglašeno je.

Činjenica je da je, u svijetu prepunom automobila i gustog saobraćaja, bijeli štap pomagalo koje slijepima omogućava samostalno kretanje na poznatom terenu, ali i saobraćajni zaštitni znak slijepih osoba.

Međunarodni dan bijelog štapa - 15. oktobra obilježava se u svijetu s ciljem podizanja svijesti javnosti o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine 

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM