Kultura     | 12.10.2020. 13:58 |

Izložba '75 godina Društva novinara BiH' o novinarskoj profesiji kroz vrijeme

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) - Društvo novinara Bosne i Hercegovine je u povodu 75. godišnjice osnivanja danas u Parlamentarnoj skupštini BiH postavilo arhivsku izložbu "75 godina Društva novinara BiH".

Izložba, u čijoj je postavci deset panoa sa arhivskim materijalom o 75 godina rada Društva novinara BiH, rađena je u partnerstvu sa Historijskim arhivom Sarajevo i pod pokroviteljstvom zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića, te uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Izložbu je otvorio Zvizdić koji je poručio da novinari rade jedan od najzahtjevnijih i najtežih poslova za svako demokratsko društvo.

- Danas, kada obilježavate 75 godina od osnivanja Društva novinara BiH, želim da vam čestitam na vašoj ustrajnosti i dosljednosti vašem radu tokom svih turbulentnih i izazovnih godina - istakao je  Zvizdić te podsjetio da je Društvo novinara BiH osnovano 1945. godine, odmah nakon Drugog svjetskog rata.

Zvizdić je naglasio da su njihovi ciljevi ostali isti, a to je borba za slobodno novinarstvo i njegovanje profesionalnog, kvalitetnog i objektivnog izvještavanja javnosti.

Zamjenik ministra za raseljene osobe i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović  kazao je da oni u okviru redovnih izvještavanja o stanju o ljudskim pravima i slobodama u BiH vrlo često govore i o slobodi medija.

- Imamo zajednički cilj, a to je izgraditi demokratsku BiH. I taj cilj bez slobode medija i govora je gotovo nemoguć. S obzirom na okolnosti, preda nama je dugotrajan i zajednički rad - istakao je Mahmutović.

Naglasio je da svi imaju obavezu prema građanima BiH da podignu nivo kulture komuniciranja u javnom prostoru te da ličnim primjerom pokažu spremnost na dijalog, razumijevanje i samokritičko preispitivanje vlastitih stavova.

- To je način da se borimo protiv govora mržnje, a koji je zajedno sa netolerancijom i isključivošću, postao glavna odlika našeg javnog prostora -  zaključio je Mahmutović.

Prisutnim zvanicama i gostima, među kojima su bili strane diplomate te predstavnici međunarodnih i domaćih institucija, obratio se i autor izložbe i direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović koji je kazao da je izložba nastala od njihove arhivske građe te dokumenata i fotografija Društva novinara BiH.

- Izložba hronološki prati osnivanje Društva, 11. oktobra 1945. godine, pa do posljednje dodjele nagrada i priznanja - kazao je Ohranović.

Predsjednik Društva novinara BiH Faruk Zupčević izrazio je ponos što Društvo novinara BiH baštini dugu tradiciju promovirajući osnovne postulate profesije, a to su etičnost, moral, podrška profesiji i vrijednostima novinarstva.

Podsjetio je da su novinari i novinarska profesija bili nezaobilazan faktor promjena u društvu te da su bili ti koji su zapisivali i svjedočili društveno-ekonomskom napretku, otvaranju fabrika, izgradnji mostova, puteva, bolnica i škola, ali i devijacijama društveno-političkih odnosa.

- Novinari su nastavljali posao obavljati i u periodu transformacije jednog društvenog sistema u drugi, ratnim dešavanjima, a onda i novim počecima, na isti način, sa istim žarom, bez obzira na sve izazove, opasnosti i kušnje tih vremena - naglasio je Zupčević.

Na kraju, Zupčević je najavio i štampanje knjige Društva novinara BiH pod naslovom "Mediji protiv govora mržnje".

Izložba u auli zgrade PSBiH bit će dostupna posjetiocima u narednih sedam dana.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom