Bosna i Hercegovina     | 02.10.2020. 15:04 |

Počela završna faza čišćenja Vogošće od mina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Čišćenje područja općine Vogošća od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava ulazi u završnu fazu kako bi se ostvario konačni cilj da Vogošća bude općina bez opasnosti od mina.

Da bi se to realizovalo počeli su radovi na deminiranju projekta "MSP Gora - Kamenica" kojeg izvodi Udruženje ''Centar za obuku pasa za otkrivanje mina'' u BiH metodom ciljanog deminiranja.

- Dvadeset i pet godina po okončanju ratnih dejstava Vogošća se konačno oslobađa rizičnih površina što je od izuzetnog značaja za sigurnost stanovništva, ali i omogućuje stavljanje novih očišćenih površina u funkciju razvoja Vogošće - rekao je načelnik Općine Vogošća Edin Smajić. 

Podsjetio je da je Vogošća bila jedna od općina koja je bila među najzagađenijima u pogledu prisustva mina i da je očišćeno skoro osam miliona kvadratnih metara rizičnih površina, a vrijednost tih radova iznosila je više od 20 miliona KM.

Projekat obuhvata rizičnu površinu od 2.075.161 m², koju čini ukupno devet sistemskih istraga, od kojih se započinju radovi na deminiranju dvije sitemske istrage "Ravni Nabožić" i "Ždrijelo".

Deminiranje se izvodi u sklopu projekta “Sarajevo bez mina 2020. godine” za koji su Sjedinjene Američke Države putem „Marshall Legacy Institute“ (MLI), odobrile sredstva za deminiranje preostalih rizičnih površina Grada Sarajeva i susjednih općina u oba entiteta.

- Radi o posljednjoj rizičnoj površini na području naše općine, čijom realizacijom općina Vogošća će biti oslobođena od postojanja rizičnih površine - saopćeno je iz Općine Vogošća. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine