Bosna i Hercegovina     | 28.09.2020. 15:47 |

EPuBiH: Okončanje procesa osuđenima za ratne zločine ključan za pomirenje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Evropski pokret u BiH pozdravlja jednoglasnu odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (VM BiH), na vanrednoj sjednici 24. septembra, o usvajanju Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina. 

- Jedan od ključnih uslova za pomirenje naroda ali i relaksaciju političkih odnosa, kako u BiH tako i u regionu, je okončanje procesa osuđenima za ratne zločine odnosno onima koji još nisu procesuirani i izvedeni pred lice pravde, a počinili su najgnusnija nedjela svim našim narodima i građanima, u većem ili manjem obimu – navodi se.

U saopćenju za javnost naglašavaju da je Bosna i Hercegovina, čak i nakon gotovo 25 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog procesa na Balkanu u teškim okovima prošlosti, opterećena u znatnoj mjeri i neriješenim procesima počinilaca ratnih zločina.  

- Stoga, u okvirima Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, dodatno podržavamo još jednu važnu oblast i njeno rješavanje iz 14 uslova za pristupanje BiH u EU, a to je regionalna suradnja sa susjedima koja je jedan od bitnijih uslova za nastavak evropskog puta svih država u regiji koje još nisu postale članice EU – navodi se.

Osim državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, relaksacija posebno i prije svega odnosa unutar magičnog "Balkanskog trougla kojeg čine BiH, Hrvatska i Srbija je ključ i moguće rješenje uklanjanja mnogih 'gvordijevih čvorova' koji predugo, čak vjekovima, a posebno izraženo od 90-tih godina proškog vijeka posebno opterećuju naše dobrosusjedske odnose".

Ističu da Evropski pokret podržava svaku višenacionalnu inicijativu od koje će građani regiona imati koristi, a jedna od takvih je i "Mali šengen“ gdje u BiH ne smije ili ne bi trebalo biti dvoumljenja oko pristupanja toj inicijativi. Tim više jer je i SAD i EU podržavaju što će, kako navode iz EP u BiH, biti jedna od mogućih tema u Briselu'.

- 'Mali šengen' je dosta sličan procesu kroz koji su prošle zemlje 'Višegradske grupe'. Modificiran i prilagođen nešto više našim regionalnim specifičnostima, koji nema veze sa nekom 'novom Jugoslavijom' ili dominacijom Srbije nad drugima. Tim više na značaju dobiva imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za Balkan odnosno dolazak austrijskog diplomate Johanna Sattlera na funkciju šefa EU misije u BiH jer Austrija i Slovačka (plus Češka, Mađarska, kao članice V-4 grupe te Hrvatska i Slovenija) su zemlje-odličan poznavalac balkanskih prilika, ali i ponajviše iskren i dobronamjeran partner BiH i zapadnom Balkanu.

Radi svega navedenog nadamo se i očekujemo da će EU uskoro, najkasnije do polovine naredne godine, po smirivanju i slabljenju pandemije, pokrenuti pitanje dobivanja kandidatskog statusa za BiH jer je više nego očito da je Balkan ponovo postao zanimljiv i bitan faktor globalnih interesa te kao takav ne može i ne smije ostati izolovano ostrvo izvan evropskih integracija – ističe se, saopćeno je iz Press službe Evropskog pokreta u BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'