Svijet     | 27.09.2020. 10:48 |

Hajiyev: Armenija nastavlja bombardirati azerbejdžanske položaje

FENA Saopćenje

BAKU, 27. septembra (FENA) - Oružane snage Armenije prekršile su danas režim prekida vatre koristeći oružje velikog kalibra, minobacače i topništvo te lansirajući napad na položaje oružanih snaga Azerbejdžana, kazao je danas u saopćenju pomoćnik predsjednika Republike Azerbajdžan i šef Odjela vanjske politike predsjedničke administracije Hikmat Hajiyev.

Kako je ocijenio otvaranje vatre na gusto naseljena civilna područja smještena uz liniju fronta, armenske oružane snage uradile su ciljano, te on naglašava da postoje izvještaji o mrtvim i ranjenim civilima i vojnicima dok je nastupila i velika materijalna šteta.

- Oružane snage Armenije nastavljaju s bombardiranjem naših položaja i naseljenih područja duž borbene linije. Ovaj napad predstavlja grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući Ženevsku konvenciju iz 1949. godine - naveo je u saopćenju Hajiyev podsjećajući na genocid koji su počinile armenske snage u februaru 1992. godine.

On u saopćenju kaže da su napadi armenskih oružanih snaga na položaje azerbejdžanske vojske i civile uz upotrebu oružja velikog kalibra, prema međunarodnom pravu, još jedna vojna agresija Armenije i čin upotrebe sile protiv Azerbejdžana.

- Oružane snage Republike Azerbajdžan poduzimaju potrebne protuofanzivne mjere kako bi spriječile novu vojnu operaciju Armenije i zaštitile civile. Azerbejdžan je više puta upozorio međunarodnu zajednicu da se Armenija priprema za novi čin rata - navodi Hajiyev u saopćenju, upozoravajući da je takav odnos Armenije prema Azerbejdžani prijetnja regionalnom miru i sigurnosti.

U vremenu kada se održava 75. zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i kada se svijet bori protiv pandemije Covid-19, armensko političko-vojno vodstvo, naglašava Hajiyev, pribjeglo je još jednoj vojnoj operaciji time pokazujući nepoštivanje međunarodnog prava, Povelje UN-a i međunarodne zajednice.

- Odgovornost za sadašnju situaciju i budući razvoj događaja snosi isključivo armensko političko-vojno vodstvo - stav je pomoćnika predsjednika Republike Azerbajdžan i šefa Odjela vanjske politike predsjedničke administracije Hikmata Hajiyeva.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'