Bosna i Hercegovina     | 22.09.2020. 21:30 |

Turković: Bez nacionalnog centra podataka potrese je teško pratiti

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BEČ, 22. septembra (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je u Beču razgovarala sa izvršnim sekretarom Organizacije Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO) Lassina Zerbom.

Turković je pohvalila cjelokupan rad misije te organizacije i dosadašnja postignuća, uključujući i uspostavljanje vijeća za mlade. Naglasila je da je to bio pravi potez, jer je potrebno uključiti mlade u procese donošenja odluka, te znanje i iskustvo starijih generacija spojiti sa energijom i entuzijazmom mladih - saopćeno je iz MVP BiH. 

Dodala je da je teritorija Bosne i Hercegovine podložna zemljotresima, te da je BiH zahvalna na istraživanjima te organizacije u seizmologiji, koju smatra vrlo korisnom. Bez nacionalnog centra podataka, potrese je teško pratiti, te  su Bosni i Hercegovini zbog toga potrebni vanjski stručnjaci. Istaknula je da bi bilo dobro da BiH posjeduje sisteme ranog upozoravanja. 

Ministrica Turković je također istaknula da bi BiH bila čast organizovati konferencije i seminare povezane sa CTBTO-om, posebno jer je ta organizacija osnovala vijeće mladih. Ti događaji bi mogli biti zanimljivi široj javnosti, a BiH mora ulagati u promoviranje misije Organizacije putem seminara i drugih oblika direktnog komuniciranja sa javnošću. 

Zerbo je kazao da izuzetno cijeni posjetu, te da je emocionalno vezan za regiju. Dodao je da regiju posmatra kao multikulturalnu sliku Evrope koja još postoji i koju treba njegovati. Izrazio je iskrenu volju da posjeti Sarajevo, te naglasio da će to sigurno i  učiniti u bliskoj budućnosti. 

Ukazao je da se na događajima i seminarima koje organizuje CTBTO rijetko pojavljuju stručnjaci iz Bosne i Hercegovine. Dodao je da će ta organizacija više raditi inkluzivnim politikama, koje bi više zainteresiranih naučnika približile CTBTO-u. Pozvao je lokalne institucije da također učestvuju i što češće kontaktiraju s CTBTO-om.

Savjetovao je lokalne seizmološke centre da se povežu sa CTBTO-om jer mogu ponuditi podatke i softver, i ne samo u nuklearnim ispitivanjima, nego i u istraživanju potresa i klimatskih promjena, ali i njihova iskustva i sisteme praćenja. Dodao je da će nastaviti raditi  kako bi se  ispravile i poboljšale veze.

CTBTO također nudi stručnjake koji bi mogli doći u Bosnu i Hercegovinu, provesti određeno vrijeme i obučiti lokalno stanovništvo za korištenje doniranog softvera, a benefiti će biti vidljivi i poznati. Obećali su da će raditi na podizanju svijesti o Organizaciji, a to će realizirati konkretnim rezultatima s Misijom Bosne i Hercegovine u Beču.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti