Ekonomija     | 15.09.2020. 14:56 |

Iz Abraham grupe najavili početak rada Aluminijeve ljevaonice u studenom

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 15. rujna (FENA) – U tijeku su radovi na revitalizaciji Aluminijeve ljevaonice, a prema najavama iz Abraham grupe, prve količine aluminija, nakon više od godinu dana pauze u radu nekadašnjeg giganta, očekuju se u studenom ove godine.

Iz Abraham grupe, koja je u travnju ove godine uzela u najam Aluminijeve pogone, Feni su kazali kako se sve odredbe potpisanog sporazuma uredno izvršavaju.

Tako je u kolovozu zaposlena prva grupa od 22 djelatnika, a krajem prošlog tjedna isplaćena je i prva plaća u novoj tvrtki Aluminij Industries d.o.o.

U rujnu bit će angažirana 52 radnika te još 6 u listopada, čime će biti ispunjena odredba ugovora o povratku 80 radnika na posao u prvoj fazi obnove proizvodnje.

Trenutno se radi na čišćenju pogona ljevaonice, pregledava se postojeća i instalira nova oprema.

Ljevaonica bi trebala biti puštena u rad u roku od 90 dana od angažiranja prvih radnika, odnosno najkasnije 5. studenog, a u studenom se očekuju i prve količine aluminija za izvoz, najavili su iz Abraham grupe.

Što se tiče situacije na globalnom tržištu aluminija, iz izraelsko-kineske grupe kažu kako se tržište polako oporavlja te se očekuje dodatna stabilizacija tijekom 2021. godine.

Podsjećamo, proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. srpnja 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog više od 400 milijuna maraka akumuliranog duga, a više od 900 radnika ostalo je bez posla.

U travnju ove godine M.T. Abraham grupa i Aluminij d.d. Mostar potpisali su ugovor o najmu Aluminijevih pogona, a nekadašnji Aluminij sada djeluje pod imenom Aluminij Industries d.o.o.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo