Bosna i Hercegovina     | 11.09.2020. 16:03 |

Ramić sa povratnicima u općini Sokolac: Slijedi nastavak projekata

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) - Ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine Edin Ramić pojetio je danas povratnike u općini Sokolac, u mjestima Gire, Kaljina i Kolakovići.

U mjestu Gire resorno ministarstvo je završilo izgradnju jednog dijela puta, a za taj infrastrukturni projekt izdvojilo je 80 posto sredstava od ukupnog iznosa, dok je Općina Sokolac izdvojila 20 posto.

Dobrodošlicu ministru Ramiću poželjeli su mještani, koji su ukazali na važnost nastavka izgradnje puta, ali i razvoj poljoprivrede u tom kraju.

Dogovoren je nastavak završetka izgradnje puta, jer, kako je rečeno, to je prvi uvjet za povratak ljudi na svoja ognjišta. Iako imaju svoja imanja i obrađuju ih za svoje potrebe, mještani Gira žele da rade i žive od svog rada, te da proizvodnjom domaće hrane, doprinesu razvoju Bosne i Hercegovine.

Ministra Ramića su izvijestili da planiraju izgradnju sportstro-rekreativnog centra kod Girske pećine i već su u pregovorima sa investitorima i zainteresiranim kompanijama iz BiH i dijaspore, a to će, kako kažu, omogućiti održivi povratak raseljenih osoba.

Također je ministar Ramić sa predstavnicima Muftijstva sarajevskog posjetio i vakuf u mjestu Kaljina gdje se planira gradnja objekta medžlisa, a čiju izgradnju sufinasira ministarstvo.

- Ministarstvo je sa Islamskom zajednicom u BiH učestvovalo u zajedničkom projektu kupovine objekata za potrebe medžlisa. Planiramo obnoviti te objekte kako bismo osigurali smještaj za glavnog imama, za prostorije medžlisa i eventualno za školsku posjetu djece koja žele boraviti u prirodi - kazao je ministar Ramić u izjavi Za Fenu.

Jačanje infrastrukture Islamske zajednice u BiH, kako je kazao glavni imam Medžlisa Sarajevo Abdulgafar Velić, je za održivi povratak neophodno, time bi se vjerski život kontinuirano odvijao, a posebno u mjestima na području općine Sokolac.

Također, ministar  Ramić posjetio je danas  povratnike u mjestu Kolakovići koje se nalazi na granici općina Olovo i Sokolac. Ministarstvo je realiziralo nekoliko infrastrukturnih projekata na tom području, a u fokusu je bila putna komunikacija Sokoca prema Olovu.

- Mi ćemo nastaviti te projekte zajedno sa općinama Olovo i Ilijaš i pružiti podršku svima koji žele da se vrate na svoja ognjišta. Želimo da stvorimo preduslove za brže kretanje ljudi, roba i oživljavanje tog kraja - naglasio je Ramić.

Kada je sigurnosna situacija u pitanju, ministar Ramić je primijetio da sigurnost mještana nije ugružena, već da su, kako je kazao "ovdje svi ugroženi ekonomskom neizvjesnošću".

Zato je pozvao mještane da se uključuju u projekte koje finansira Vlada FBiH, da se javljaju na javne pozive kako bi ispunili kriterije za dodjelu sredstava i ostvarivanje prava na podršku, te kako bi stvorili sebi bolje uslove za život.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo