Bosna i Hercegovina     | 09.09.2020. 08:47 |

Palmer danas u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. seprembra (FENA) - Specijalni izaslanik američkog State Departmenta za Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Matthew Palmer danas će boraviti u posjeti Sarajevu.

Palmer će u Bosnu i Hercegovinu doputovati iz Brisela, gdje je obavio niz razgovora s evropskim zvaničnicima.

On će u Sarajevu imati više važnih političkih susreta, uključujući i razgovore s političkim liderima i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Trumpov specijalni izaslanik danas će imati susret s tri premijera Zoranom Tegeltijom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, premijerima entiteta Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem.

Najavljen je i susret sa članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić siguran je da će posjeta zamjenika pomoćnika državnog sekretara za evopske i euroazijske poslove SAD-a i specijalnog izaslanika za zapadni Balkan u State Departmentu Matthew A. Palmera Bosni i Hercegovini biti korisna za BiH i za sve njene građane. Kako naglašava, politika SAD prema Bosni i Hercegovini je uvijek bila usmjerena ka međusobnom razumijevanju dobroj i konstruktivnoj političkoj saradnji.

-  Siguran sam da će posjeta gospodina Palmera biti korisna za našu državu i za sve njene građane, jer politika SAD prema Bosni i Hercegovini je uvijek bila usmjerena ka međusobnom razumijevanju dobroj i konstruktivnoj političkoj saradnji - rekao je Zvizdić za Fenu.

Zbog svega toga, Zvizdić Palmerovu posjetu vidi kao potvrdu dobrih odnosa i činjenicu da su SAD i dalje jako zainteresirane za BiH i region zapadnog Balkana, i da i dalje imaju ulogu ključnog stabilizirajućeg faktora u našem regionu. Njegov dolazak je i potvrda da SAD ostaju snažno privržene zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, te nastavka očuvanja stabilnosti i sigurnosti na putu Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio za Fenu da će se na sastanku sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Matthewom Palmerombiti razgovarati o ekonomiji i borbi protiv koronavirusa.

- Ono što očekujemo od gospodina Palmera i američke administracije jeste podrška za investicioni ciklus koji ćemo predstaviti u narednih deset do petnaest dana. Mislim na njihovu finansijsku podršku, ali i podršku međunarodnih finansijskih institucija koje finansiraju velike investicione projekte. Naravno neće izostati ni sva ona politička pitanja o lokalnim izborima, i oko svega onoga što bude redovno na sastancima sa predstavnicima međunarodne zajednice. Kada su u pitanju političke teme, dominatno je pitanje pocesa pridruživanja Evropskoj uniji kao jedno od ključnih pitanja, te razgovori oko procesa saradnje s NATO-om – kazao je Tegetlija.

On je pojasnio da i BiH, kao i sve ostale države,  ima ekonomske posljedice zbog pandemije i da je, posebno zbog toga, neophodno pokrenuti investicije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu