Bosna i Hercegovina     | 03.09.2020. 17:49 |

Turković-Uebber: Značaj podrške koju Njemačka pruža BiH na putu EU integracija

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 3. septembra (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se danas s ambasadoricom Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebber.

Tokom sastanka ambasadorica Uebber je informisala ministricu Turković o ključnim prioritetima njemačkog šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem Evropske unije, koje je započelo 1. jula. Istakla je da je globalna pandemija COVID-19 izmijenila i njemačko viđenje predsjedavanja, te zbog toga, prevazilaženje pandemije, te ekonomskih i socijalnih posljedica, ostaju ključni izazovi sa kojima se Njemačka, samo u saradnji sa zemljama članicama EU i međunarodnim partnerima, može uspješno suočiti.

Njemačka s posebnim interesom prati stanje u regiji, a naročito situaciju u našoj zemlji, dodala je ambasadorica, i istakla da se Njemačka snažno zalaže za perspektivu Bosne i Hercegovine u EU. Njemačka će nastaviti promovisati našu zemlju unutar institucija EU, ali je obaveza naše zemlje da ispuni uslove i uloži dodatne napore, kako bi ostvarila progres, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministrica Turković je u razgovoru istakla značaj podrške koju Njemačka pruža našoj zemlji na putu evropskih integracija i, u tom pogledu, izrazila zahvalnost Njemačkoj, ali i članicama EU. Naglasila je da je za Bosnu i Hercegovinu od izuzetne važnosti predsjedavanje Njemačke Vijećem EU i da su zbog toga i očekivanja naše zemlje velika.

Ministrica Turković je kazala da je Bosna i Hercegovina, uprkos posljedicama izazvanim pandemijom COVID-19, opredijeljena da ulaže maksimalne napore u realizaciji preuzetih obaveza. Bosna i Hercegovina je poduzela i poduzima sve mjere, kako bi se sa što manje posljedica suočila s globalnim izazovom pandemije COVID-19. U tom pogledu, važno je da svi akteri posvete više pažnje ekonomskim pitanjima i zapošljavanju građana u našoj zemlji.

Ministrica Turković se složila sa ambasadoricom Uebber da je vladavina prava esencijalno pitanje, koje zadire u mnoge segmente života i da se u tom pogledu moraju učiniti dodatni napori. U pogledu migrantske krize, ukazala je na potrebu veće koordinacije svih nivoa vlasti i saradnje sa zemljama EU u rješavanju ovog problema, navodi se u saopćenju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana