Svijet     | 11.08.2020. 19:55 |

Francuski premijer upozorava: Širenje virusa će se sve teže kontrolirati

FENA Internet

PARIZ, 11. augusta (FENA) - Novo širenje koronavirusa u Francuskoj moglo bi postati teže kontrolirati bez kolektivnog napora za zaustavljanje porasta stope infekcija, izjavio je u utorak francuski premijer.

Premijer Jean Castex upozorio je javnost da su postali nemarni, govoreći uoči konferencije za medije na kojoj su zdravstvene vlasti kazale da je broj novozaraženih porastao na 1.397 u toku 24 sata, što je gotovo dvostruko više od ponedjeljka, a ukupni broj je dostigao 204.172.

- Ako ne djelujemo kolektivno, izlažemo se povećanom riziku da će epidemiju biti teško kontrolisati - rekao je Castex tokom posjete bolničkom odjeljenju intenzivne njege na jugu Francuske.

Francuski sedmodnevni prosjek novih infekcija popeo se na 1.691 u utorak od 1.056 koliki je bio 31. jula, prenio je Reuters.

Međutim, kao i u većini susjednih evropskih zemalja, novi klasteri se gomilaju dok se ljudi opuštaju i idu na odmore, porodice održavaju ponovne susrete, a radnici se vraćaju u urede, a Francuska očajnički izbjegava još jedno potpuno zatvaranje.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo