Ekonomija     | 28.07.2020. 13:39 |

Najavljen projekt '100 najvećih u BiH' pod sloganom 'Moramo naprijed'

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 28. jula (FENA) - Pod sloganom „Moramo naprijed“, danas je najavljen 33. po redu projekt „100 najvećih u BiH“, koji tradicionalno organiziraju Poslovne novine u suorganizaciji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i bonitetnom agencijom LRC d.o.o. Sarajevo.

Direktorica projekta „100 najvećih u BiH“ Alena Ahmetspahić-Fočo je kazala da su odlučili da, bez obzira na situaciju, nastave ove godine sa realizacijom najavljenih projekata.   

- Imajući u vidu dešavanja u vezi s pandemijom koronavirusa, poslovna 2019. nam se čini prilično daleka. Ipak, bilo bi nepravedno ne istaći rezultate koji su za mnoge bh. kompanije bili značajni i bolji od prethodnih. S druge strane, saznanje i spoznaja realnih poslovnih rezultata 2019. godine su neizostavni u analizama i procjeni budućih kretanja i uticaja na poslovanje kompanija i privrede u cjelini - navela je Ahmetspahić-Fočo.

Direktor Poslovnih novina i član Uprave LRC Group Emil Kučković je kazao da se postavljalo pitanje da li ima smisla projekt održati i ove godine.

- Obzirom da raspolažemo podacima iz 2019. godine, a da je 2020. krenula dovoljno turbulentno, smatram da upravo predstavljanje tih podataka treba da bude vodilja svima nama i da danas, pogotovo u ovo vrijeme, trebamo raspolagati zvaničnim, vjerodostojnim i objektivnim podacima - naveo je Kučković.  

S obzirom na to da je projekt „100 najvećih u BiH“ napravljen iz više faza, napomenuo je da na mnoge od tih faza pandemija i cjelokupna ova situacija ne utiče, tako da su već uradili detaljnu analitiku svih kompanija, sa podacima objedinjenim za cijelu BiH uključujući i Brčko distrikt BiH, kampanja je već krenula.

- Predstavljamo one kompanije koje su napravile dobre poslovne rezultate, predstavljamo generalno bh. privredu onakvu kakva jeste - naveo je Kučković.

Dodao je da će ove godine u projektu „100 najvećih“ imati 270 novih kompanija i „to je ono što projektu daje tu promjenu, da se svake godine upoznajemo sa kompanijama koje imaju takve poslovne rezultate da mogu biti motivacija svima ostalima“.  

- Kada su pitali da li će projekt nastaviti ove godine, kao i u životu, kao u poslu i generalno, uvijek moramo naprijed, ne smijemo stajati. Tako da će i ove godine kompletan projekat biti pod sloganom „moramo naprijed“ - zaključio je Kučković.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić prezentirao je preliminarne ukupne rezultate poslovanja kompanija koje su se našle na rang-listama ove godine.

Ponjegovim riječima, preliminarna rangiranja svrstala su 763 firme u različite kategorije, po izvozu, prihodu i dobiti na ljestvici 100 najvećih u BiH. Među njima 452 su iz Federacije BiH, 281 iz Republike Srpske i 30 iz Brčko distrikta BiH.

- Sve zajedno izvezle su u prošloj godini 5,65 milijardi KM, ukupan prihod je bio 30,68 milijardi KM, a i ostvarile su značajnu dobit u iznosu od 1,98 milijardi KM. U protekloj godini ove kompanije zapošljavale su više od 137 hiljada radnika – naveo je Egrlić.

Napomenuo je da najviše rangiranih kompanija dolazi iz Kantona Sarajevo – 181 i iz Banjalučke regije 162 kompanije, a slijede Tuzlanski kanton (74), Zeničko-dobojski kanton (47) i Srednjobosanski kanton (46).

Generalni direktor kompanije EuroExpress brza pošta Banja Luka, koja je pokrovitelj projekta, Marinko Tomić je napomenuo da su već petu godinu zaredom dio ove priče, a ove godine s posebnim zadovoljstvom i posebnim motivom učestvuju u ovom projektu „kako bi dali jasne signale da idemo naprijed“. 

- Bio nam je cilj da damo jasan signal ove godine, a to  je 'uvijek ispred' kao kompanija, a moramo naprijed svi skupa - poručio je Tomić.   

Direktorica LRC d.o.o Jadranka Kuljanin je kazala da je LRC i ove godine prikupio podatke od zvaničnih institucija u BiH i kroz analize osigurao uvid u poslovanje bh. tržišta.

- Kao analitički partner Poslovnih novina i ove godine omogućili smo rangiranje kompanija u kategorijama 100 najvećih. Ove godine prvi put imamo podatke za kompanije koje posluju na području Brčko distrikta BiH, čime smo konačno objedinili ekonomsku sliku BiH – navela je Kuljanin. 

Imena najuspješnijih kompanija u okviru projekta "100 najvećih u BiH" bit će, kako je najavljeno, poznata u septembru kada će biti i dodijeljena priznanja na završnoj svečanosti.  

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Prosječna cijena prodatih novih stanova 1.754 KM/m2, cijene porasle 5,3 posto

Vlada HNŽ-a povećala izdvajanja za poticaje u poljoprivredi

Potrebna brža reakcija i veća podrška za opstanak malih biznisa - konferencija

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom