Bosna i Hercegovina     | 22.07.2020. 12:43 |

Usvojen Poslovnik o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 22. jula (FENA) - Članovi Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta su na današnjem sastanku usvojili Poslovnik o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Član Parlamentarnog odbora Denis Zvizdić je izjavio novinarima da je rezultat sastanka da je poslije pet godina usvojen Poslovnik o radu, s kojim je saglasan i Odbor Evropskog parlamenta.

- Jako važna stvar jeste da smo današnjim konstituiranjem Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje i usvajanjem Poslovnika o radu riješili jedan od 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije za BiH - naveo je Zvizdić.

Dodao je da ovo jeste još jedan iskorak na putu BiH ka evropskim integracijama i još jednom vrlo jasno pokazano opredjeljenje da BiH u budućnosti bude članica EU.

- Dugo smo ovo čekali. Odbor je konstituiran u novembru 2015. godine. U ranijem mandatu potpuno bezrazložno, čak iracionalno, bilo je nekih prijedloga o raznim formama entitetskog glasanja, što je bilo neprihvatljivo za predstavnike Odbora koji predstavljaju Evropski parlament. Danas smo to riješili i mislim da je jako važna poruka koju možemo poslati Briselu da je, pored izbora u Mostaru, pored određenih drugih riješenih aktivnosti, riješeno i ovo pitanje kao jedan od prioriteta koje smo dobili u Mišljenju - kazao je Zvizdić.

Pojasnio je da je način odlučivanja dvotrećinskom većinom od prisutnih članova Odbora, „što daje potpune garancije da neće doći do bilo kakvog preglasavanja“.

To se, dodao je on, i ne očekuje, takva stvar se nije nikada ni desila, „obzirom da je riječ uglavnom o preporukama i mišljenjima koje, na neki način nisu obavezujuće, koje govore o aktuelnoj situaciji na putu evropskih integracija, ali je jako važna poruka da smo se konačno uspjeli dogovoriti“.

Zvizdić je ocijenio da je ovo svakako jedan pozitivan signal „u ovome ukupnom političkom ambijentu kojega ne bi mogli okarakterisati baš do kraja pozitivnim, ovo je jedna pozitivna stvar“.

Predsjedavajući Parlamentarnog odbora Nebojša Radmanović smatra da je danas „važan dan“, te je u izjavi medijima podsjeti da se radi o jednom od prioriteta na evropskom putu - funkcioniranje parlamentarnog odbora.

- Danas smo ga uspjeli konstituisati i usvojiti Poslovnik. Riješili smo i taj famozni član 7 koji nas je opteretio nekoliko godina, i u prošlom i u ovom sazivu. Mislim da smo uspješno riješili, sa malim pokušajem vraćanja unazad jednog broja članova Odbora. To je jedan pokazatelj da ovaj parlament ipak može da se usaglasi, bez obzira na različita mišljenja - kazao je Radmanović.

Dodao je kako misli da je ovo jedan u nizu uspješnih koraka koji će tek uslijediti poslije godišnjih odmora.

Pojašnjavajući član 7, naveo je da spor o tome traje još od prošlog saziva ovoga odbora, „kada su iz Evropskog parlamenta insistirali da bude natpolovičnom većinom odlučivanje, što nije bilo moguće prihvatiti zbog našeg ustavnog sistema, zbog načina odlučivanja koji je potpuno obrnut u BiH i mi se moramo toga držati“.

Po njegovim riječima, o tome je bilo mnogo rasprava, a i danas je bilo različitih prijedloga.

- Konačno smo usaglasili da je ta odluka potrebna dvotrećinskom većinom na amandmane, ne u ukupnoj situaciji. Biro koji se sastoji od predsjednika i dva potpredsjednika iz našeg parlamenta, ovoga odbora, i tako isto iz Evropskog, konsenzusom donosi odluke. Na amandmane se može djelovati i tu je bio prijedlog da bude natpolovičnom većinom. Mi smo ipak došli do toga, danas smo to usvojili poslije toliko godina, da dvotrećinskom većinom o tome odlučujemo - naveo je Radmaović, dodajući da je to dobro za sve u BiH, čak i za one koji misle da „prostom većinom treba da se preglasavamo“.

Zamjenik predsjedavajućeg Odbora Nikola Lovrinović je kazao da je poslovnik trebalo davno usvojiti.

- Danas je taj posao priveden kraju. Moramo biti svjesni da je ovo naš prijedlog, da sada novi sastav delegacije ispred Evropskog parlamenta mora biti na ovome fonu. Mislim da hoće. Ovo što smo mi danas prihvatili moramo na zajedničkoj sjednici delegacije zajedno potvrditi i onda krenuti raditi po tom poslovniku - naveo je Lovrinović, te izrazio nadu da će to tako i biti.

Vidjet ćemo, dodao je on, kako će reagirati kolege iz Evropskog parlamenta.

Kaže da se on nada pozitivnoj reakciji, te da je dobro da je poslovnik danas usvojen.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!