Bosna i Hercegovina     | 18.06.2020. 19:57 |

Naša stranka - Izbori u Mostaru posljedica su presude Suda iz Strasbourga

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Naša stranka saopćila je da je obradovana da će građani Mostara ove godine konačno dobiti priliku da biraju i da budu birani, „nakon decenije apartheida koji nije viđen na evropskom tlu od pada željezne zavjese“.

U saopćenju Naše stranke se navodi da je ovaj napredak, nesumnjivo, rezultat presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Baralija protiv Bosne i Hercegovine, u kojem je potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija istrajala u odbrani svojih prava kao građanka Mostara.

- Da predsjednici dvije vladajuće stranke - SDA i HDZ - nisu potpisali jučerašnji sporazum, Ustavni sud BiH bi već idućeg mjeseca imao obavezu da rješenje nametne, u skladu s presudom iz Strasbourga.

Nažalost, Nacrtom zakona koji su usaglasili decenijski koalicioni partneri - Čović i Izetbegović - žele prije svega dovesti do omjera u kojem će HDZ i SDA u Gradskom vijeću Mostara imati sigurnih 20 vijećnika, a svi ostali samo 15, što bi im omogućilo da potencijalnom koalicijom sa sebi bliskim “satelitskim” strankama dođu do dvotrećinske većine potrebne za izglasavanje najvažnijih dokumenata u gradu. Na taj način bi nastavili gospodariti Mostarom, kako su radili i do sada - navode iz Naše stranke.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom