Bosna i Hercegovina     | 14.06.2020. 20:01 |

Obilježeno 28 godina od masakra u Sokolini kod Ilijaša

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - U mjestu Sokolina kod Ilijaša obilježena je godišnjica otkako je prije 28 godina u autobusu svirepo ubijeno 48 Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići, i stradanja 18 šehida i poginulih boraca Armije RBiH, koji su u pokušaju proboja prema slobodnoj teritoriji, poginuli na brdu Ranovača.

Okupljeni su se prisjetili ubijenih koji su 14 dana bili mučeni i preživjeli su torturu u logoru Rajlovac, a potom su autobusom dovezeni u mjesto Sokolina gdje su na zvjerski način ubijeni.

Neprijateljski vojnici po dolasku u Sokolinu naredili su zarobljenicima da legnu na pod autobusa, a onda su autobus zasuli granatama, mecima i bombama. Od 56 zarobljenika osam ih je preživjelo, od kojih je jedan u međuvremenu preminuo, a ostali su živi svjedoci ovog strašnog zločina.

Elvir Jahić, imao je 19 godina kada je zarobljen i odveden u logor u Rajlovac, jedan je od preživjelih i stopostotni invalid. On se danas podsjetio tih događaja.

- Nakon višednevnih pokušaja da se odupremo agresoru, zarobljeni smo i odvedeni u logor u Rajlovcu. Jedno jutro su nam kazali da idemo na razmjenu, ali su nas prevarili i dovezli u Sokolinu kako bi nas mučki ubili - prisjetio se.

Kazao je da su agresorski vojnici pucali i bacali granate, a nakon toga ostala su raskomadana tijela. Iako teško ranjen, nekako je uspio dopuzati do obližnjeg potoka, gdje je pokušao skratiti sebi muke udarajući se kamenom u potiljak kako bih izgubio svijest, ali nije uspio.

- Vratio sam se puzajući u autobus gdje sam proveo noć među mrtvim tijelima. Pronašli su nas mještani sela Ravne, Homar i Vukasovići i spasili nas koji smo preživjeli, a poginule borce dostojanstveno ukopali - ispričao je Jahić.

Veliki broj porodica, preživjeli borci i logoraši, delegacija Općine Novi Grad Sarajevo, te predstavnici Općine Ilijaš, Kantona Sarajevo, boračkih udruženja, stanovnici Ahatovića, Bojnika i Dobroševića, položili su cvijeće na mjestu masakra i odali počast žrtvama.

Ubijenim Bošnjacima u Sokolini podignuto je spomen-obilježje, autobus u kojem su dovezeni i ubijeni još se nalazi na istom mjestu i svjedoči o nezapamćenom zločinu počinjenom nad nedužnim ljudima. Općina Novi Grad uradila je reparaciju i natkrivanje autobusa, kako bi se sačuvao od propadanja.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe kod spomen-obilježja Sokolina, brojne delegacije odale su počast i žrtvama na mjestu masovne grobnice i spomen ploče u mjestu Ravne, saopćeno je iz Općine Novi Gard Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Obilježena peta godišnjica ubistva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo