Svijet     | 29.04.2020. 09:00 |

Samoubilački napad blizu Kabula, tri osobe poginule

FENA Saopćenje

KABUL, 29. aprila (FENA) - U samoubilačkom napadu u srijedu nedaleko od Kabula, glavnog grada Afganistana, poginule su tri osobe, a 15 ih je ranjeno, saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

- Bombaš samoubica raznio se u srijedu ujutro među civilima u naselju Reshkhor u oblasti Char Asia Abib - rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Tarik Arian, pozivajući se na vlasti u okrugu, koji je od grada Kabula udaljen oko 11 km, prenio je Reuters.

Zasad nije poznato ko je odgovoran za napad, koji se dogodio za vrijeme islamskog svetog mjeseca ramazana.

Sjedinjene Države su posrednik u mirovnim pregovorima između pobunjenih talibana i afganistanske vlade. Krajem februara su mirovni sporazum potpisali specijalni predstavnik SAD-a Zalmay Khalilzad i politički šef talibana Mullah Abdul Ghani Baradar.

Prije potpisivanja sporazuma, objavljeno je zajedničko saopćenje američke i Vlade Afganistana u kojem se navodi kako će, ukoliko talibani ispune svoje obaveze, SAD i Sjevernoatlantska alijansa (NATO) povući sve svoje trupe iz Afganistana u narednih 14 mjeseci.

Također je saopćeno kako će u narednih 135 dana Washington smanjiti broj američkih trupa u Afganistanu na 8.600. Američka strana se obavezala da će finansirati obuku, savjetovanje i opremanje afganistanskih snaga sigurnosti, te kako se neće koristiti silom protiv teritorijalnog integriteta Afganistana niti će se miješati u unutarnje poslove ove države.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

U napadu sunitskih militanata u Iranu ubijeno pet policajaca

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'