Bosna i Hercegovina     | 17.04.2020. 11:43 |

KJKP Park tokom pandemije očistio smeće sa više od 28 miliona m2

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Radnici preduzeća KJKP Park, osim redovnih poslova na održavanju i uređenju javnih zelenih površina, tokom proglašenog stanja nesreće izazvane koronavirusom, punih pet  sedmica na terenu realiziraju niz vanrednih aktivnosti i zadataka.

Jedan od prioritetnih poslova u okviru tog rada jeste čišćenje i prikupljanje komunalnog smeća sa travnjaka, parkovskog mobilijara, parkovskih staza i stepeništa, s ciljem zaštite zdravlja građana i očuvanja komunalne čistoće u Sarajevu, saopćeno je iz KJKP Rad. 

Rezultati rada radnika Parka vidljivi su na terenu, a podatak da su od polovine marta do polovine aprila, u okviru vanrednih poslova očistili smeće i izvršili higijenu na 28.730.000 metara kvadratnih najviše govori o tome. S obzirom da je taj rad, organiziran u smjenama i produžen tokom dana, pa i u danima vikenda, radnici preduzeća Park u prosjeku su higijenu i uklanjanje smeća radili dnevno na nešto manje od milion metara kvadratnih zelenih površina. Naravno, ovdje je riječ o ponovljenim radnjama i poslovima koji se u kontinuitetu obavljaju na javnim zelenim površinama u nadležnosti preduzeća Park na području Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva, Novog Grada, Ilidže, Vogošće, dijelovima Igmana, Bjelašnice i u centralnom dijelu Trnova.

Uporedo s tim radovima na terenu vršeno je i hortikulturno uređenje, odnosno košnja trave, orezivanje ukrasnih sadnica, uređenje zemljišta oko sadnica, čišćenje korova iz cvjetnih gredica i ružičnjaka, pa bili i zimska služba u danima kada je padao snijeg.

Dio uposlenika preduzeća Park, posebno ekipa koja radi orezivanje i njegu stabala, zajedno s mehanizacijom odmah je po proglašenju stanja nesreće uključen direktno i u rad Štaba CZ KS, a ekipe koje održavaju javnu rasvjetu su svoj rad produžile i tokom noćnih sati, sve do ponoći. I pored redovnog posla tokom dana, ekipa koja radi drugu smjenu, dodatno je u tom periodu otklonila još 189 prijavljenih kvarova na javnoj rasvjeti, a radili su i na dekorisanju gradskih ulica. Tokom trajanja pandemije i komunalni redari preduzeća Park intenzivno i konstantno su na terenu, nadziru i štite komunalnu čistoću na javnim zelenim površinama, a samo u drugoj polovini marta i prvoj polovini aprila izvršili su ukupno čak 4.279 pregleda, navodi se u saopćenju KJKP Rad. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U Pionirskoj dolini prinove, 13. aprila proljetna zabava 'Zdravo proljeće!'

Počelo ukrašavanje ulica Sarajeva povodom Dana državnosti BiH

Preduzeće 'Park' uređuje 37 školskih i vrtićkih dvorišta

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana