Bosna i Hercegovina     | 06.04.2020. 16:28 |

Jusko: Molimo sve da poštuju mjere, pred nama je 15 kritičnih dana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. aprila (FENA) -  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u protekla 24 sata izvršili su obilazak 693 osoba koja su dobila rješenja o samoizolaciji.

Ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko je istaknuo dans na konferenciji za medije da su prema dostavljenim informacijama 24 osobe prekršile tu mjeru i nisu zatečene na prijavljenim adresama, saopćeno je iz MUP-a KS.

Jusko naglašava da broj onih koji krše tu mjeru ipak vidno opada, jer je 24. marta 101 osoba prekršila ovu mjeru. 

- Bez obzira na ove podatke, sve dok ne dođemo u situaciju da svi poštuju propisanu mjeru samoizolacije, ne možemo reći da smo zadovoljni. Prema informacijama, kojima raspolažemo, iz drugih zemalja, jedna osoba zaražena koronavirusom zarazila je više od hiljadu osoba. Zato sve dok ne budemo imali situaciju u kojoj nijedna osoba ne krši mjeru samoizolacije, ne možemo biti zadovoljni - naglasio je Jusko.

Mjere policijskog sata protekli dan je prekršilo 30 osoba i protiv njih su podnesene prekršajne prijave.

Kako je najavljeno prije deset dana, počelo je i privođenje osoba koji su više puta prekršili tu navedenu mjeru, te su oni privedeni u pritvorske jedinice MUP-a.

Proteklog vikenda MUP je aktivno obilazio sva izletišta oko Sarajeva.

- Zajedno sa kolegama tokom obilaska sam se uvjerio da je 80 posto manje osoba na izletištima na Bjelašnici, Trebeviću, Igmanu i drugim lokacijama nego što je to bilo do sada. Zahvaljujem se građanima Kantona Sarajevo što izuzetno disciplinovano pristupaju svim propisanim mjerama i molim ih da tako i nastave - poručio je Jusko.

Informacije s terena govore o velikim redovima penzionera pred bankama i poštama te da dolazi i do verbalnih konflikata jer se neki od njih ne pridržavaju propisane socijalne distance.

Uz puno razumijevanje situacije, naglašeno je da se mora prije svega voditi računa o zdravlju te populacije, pa onda svih nas, zbog čega MUPKS upućuje apel da se nosi propisana zaštitna oprema i poštuju mjere socijalne distance.

Policija MUP-a KS siinoć je dopratila bh. građane, koji su stigli avionom iz Švedske, do smještaja  u Studentskom domu na Bjelavama.

Kako je i najavljeno, pripremljen je i dio tog doma za smještaj osoba koji će boraviti u prisilnoj izolaciji. Čekaju se rješenja od Federalne inspekcije kako bi višestruke povratnike u kršenju samoizolacije smjestili u taj objekt. Predviđeni rok boravka je najduže 28 dana, a konačnu riječ o tome će dati zdravstvena struka.

Upućen je još jednom poziv svim stanovnicima da u narednih 15 dana posebno poštuju propisane mjere zbog očekivanog većeg širenja zaraze koronavirusom.

- Svi moraju poštovati naredbe zabrane okupljanja. Znamo za okupljanja iza zatvorenih vrata nekih kafića i restorana. Već smo reagovali po takvim slučajevima. Još jednom molimo sve da se suzdrže od toga kako ne bi jedna takva zabava postala novo žarište širenja virusa - rekao je Jusko.

On je građanima uputio čestitke za 6. april - Dan oslobođenja Sarajeva, te svojim kolegicama i kolegama policajcima čestitao - Dan policije, koji se takođe obilježava na današnji dan.

- Svaki dan i godina rada u policiji je izazov sam za sebe. Ali u ovom momentu policijski službenici i službenice prolaze kroz jedan od najtežih perioda u svojoj karijeri. Velika mi je čast u ovom momentu biti na čelu ovog ministarstva. Siguran sam da ćemo svi opravdati dato povjerenje i da građani KS mogu vjerovati i računati i dalje na svoju policiju - podvukao je Jusko.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

MUP KS - Uhapšene tri osobe zbog nasilničkog ponašanja i oštećenja tuđe stvari

MUPKS - Utvrđeni identiteti žene i djeteta pronađenih na lokalitetu Bentbaša

Pronađena beživotna tijela žene i djeteta u Miljacki na području Bentbaše

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'