Kultura     | 02.04.2020. 11:08 |

Pozorišno-dokumentarna izložba 'Digitalni balans Zijaha Sokolovića'

FENA Saopćenje

TUZLA, 2. aprila (FENA) - Posljednjeg dana XVIII On Line TKT Fest-a 20-20 bit će upriličena prezentacija pozorišno dokumentarne izložbe "Digitalni balans Zijaha Sokolovića na TKT-ovskoj platformi".

Izložba, čiji su autori Srđan Vukadinović sa saradnicima Emirom Hukićem, Unom Isić, Amnom Jahić, Avdom Smajićem, Edom Memićem i Jakubom Halilovićem, bit će večeras realizirana na web i Facebook stranici Teatra kabare Tuzla.

Stalni učesnik TK-festa Zijah Sokolović pored monodrama i uloga u televizijskim serijama i igranim filmovima nastupao je u sarajevskom Kamernom teatru 55 osamdesetih godina. Od 1992. godine Sokolović živi, glumi i režira u Austriji i Sloveniji.

Direktor je dječijeg pozorišta Theaterland u Salzburgu, profesor na katedri za glumu Bruckner Konservatoriuma u Linzu, umjetnički direktor pozorišnog festivala Dežela gledališća u Ljubljani i umjetnički vođa projekta Dramatično društvo.

Tekst "Glumac je, glumac je" Zijaha Sokolovića preveden je na nekoliko jezika i igran je u dvadesetak zemalja u svijetu.

Teatar kabare Tuzla osnovan je na Svjetski dan pozorišta te je ove godine proslavio punoljetstvo u virtuelnosti - protiv panike i straha, podsjećaju u saopćenju.

Nizom dokumentarnih izložbi pozorišnog karaktera od 27. marta do 2. aprila pružio je podršku ljudima u izolaciji jer su svjesni da se jačanjem duha može lakše prebroditi novonastala kriza uzrokovana pandemijom novog koronavirusa Covid-19.

Digitalni projekat On-line TKT-fest 20-20 realizirala je programska i producentska ekipa koju čine: Vlado Kerošević, Srđan Vukadinović, Ivana Milosavljević, Damir Altumbabić, Zoran Pavljašević, Emir Hukić, Avdo Smajić, Edin Memić i Jakub Halilović.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Zijah Sokolović u četvrtak u Pozorištu mladih Sarajevo sa predstavom 'Lijevo desno glumac'

Monodramom 'CABAres CABArei' večeras počinju Šeste "'Ljetne večeri Studio Teatra - Zenica 2022'

Zijah Sokolović u Podgorici i Herceg Novom

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost