Društvo

Potvrđeno da su još tri osobe s područja USK pozitivne na koronavirus

Tekst: Muhamed Sadiković, Foto Fena

BIHAĆ, 31. marta (FENA) – U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu danas je potvrđeno da su još tri osobe s područja Unsko-sanskog kantona (USK) pozitivne na koronavirus. Radi se o dvije osobe iz Bihaća i jednoj iz Velike Kladuše.

- Na liječenju u Kantonalnoj bolnici je i dalje osam pacijenata, među kojima su i tri za koja smo upravo dobili potvrdu da su pozitivni na koronavirus. Stanje svih pacijenata je trenutno stabilno, uključujući i dvoje na intenzivnoj njezi u izolatoriju Odjela za infektivne bolesti -izjavio je direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić.

Na području tog kantona do danas registrirano je sedam klastera, uz večeras potvrđena tri pozitivna testa, koja se također moraju ispitati.

- Vršimo nadzor i ispitivanje svih kontakata. Pratimo i 19 pacijenata, koji su bili u kontaktu u Kliničkom centru Tuzla. Oni su stavljeni pod zdravstveni nadzor i u kućnu samoizolaciju. Svi će biti testirani, iako nijedan od tih pacijenata nije razvio simptome bolesti - kazala je doktorica Zarina Mulabdić iz Zavoda za javno zdravstvo USK.

U Unsko-sanskom kantonu dosada je 13 potvrđenih slučajeva koronavirusa. Trenutno je 11 oboljelih osoba, uz dva smrtna slučaja starijih hroničnih bolesnika, koji su povezani s oboljenjem COVID-19.

(FENA) E.F.