Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDP-a BiH

Saopćenje

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST                                                                        Sarajevo, 24.03.2020.

 

 

SDP predlaže oslobađanje od uplate doprinosa ugroženim poslodavcima

 

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva vlade entiteta da razmotre mjeru djelimičnog ili potpunog oslobađanja uplate doprinosa na period od dva mjeseca poslodavcima koji trpe posljedice pandemije virusa COVID-19, posebno obrtnicima, malim poduzetnicima i izvoznicima.

 

Smatramo da je ovakav potez potrebno donijeti u mjeri u kojoj neće biti ugroženi penzioni i socijalni fondovi.

 

Također, entitetske i državne vlade se trebaju obavezati da će pri dodjeli grantova i tendera prednost davati poslodavcima koji ne otpuste radnike u vrijeme krize, te tu mjeru propisati kao zakonski kriterij.

 

SDP BiH daje punu podršku zdravstvenim radnicima i drugim građanima uposlenim u oblasti civilne zaštite i opskrbe, koji omogućavaju funkcionisanje društva rizikujući vlastito zdravlje.

 

Još jednom naglašavamo kako je u ovim vremenima važno da se kanimo politikanstva, da zaboravimo podjele, te da svi svoje kapacitete stavimo na raspolaganje i u funkciju zaustavljanja i suzbijanja pandemije.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.