Svijet     | 23.03.2020. 14:27 |

Zarif: Američke sankcije Iranu prerastaju u zločin protiv čovječnosti

FENA Internet

TEHERAN, 23. marta (FENA) - Iranski ministar vanjskih poslova  Mohammad Javad Zarif pohvalio je u tweetu u ponedjeljak globalnu kampanju za ukidanje sankcija Iranu, navodeći da SAD ometaju globalnu borbu protiv koronavirusa.

- Iranski narod cijeni rastuću globalnu kampanju vlada i građanskog društva koji pozivaju na ukidanje nelegalnih američkih sankcija - piše Zarif na svom Twitter nalogu.

- SAD to ne sluša i ometa globalnu borbu protiv COVID-19. Jedini lijek je prkošenje američkom masovnom kažnjavanju. To je moralni i pragmatični imperativ - naglašava Zarif.

Ranije je u intervjuu za brazilski medij ‘Folha de S.Paulo’ šef iranske diplomatije izjavio da je "američki medicinski terorizam omeo efektivne reakcije Irana u borbi protiv pandemije koronavirusa".

- Taktika američkog "maksimalnog pritiska" blokira iranski izvoz, tako da imamo manje sredstava za ulaganje - dodao je.

- Iran je bogata zemlja, ali zahvaljujući sankcijama mi nemamo neophodnih resursa  za pomoć ugroženim ljudima. Za sankcije bankarskom sektoru nije bitno da li kupujete humanitarnu pomoć ili ne - izjavio je Zarif, komentirajući isključenje iranske Centralne banke iz sistema međunarodnog plaćanja SWIFT od američkog ministarstva trezora.

- Štaviše, zbog američkih sankcija, evropski proizvođači medicinske opreme ne održavaju trgovinu s Iranom - kazao je on, dodajući da SAD uvodi ekonomske i medicinske sankcije Iranu u raznim formama.

Zarif je istaknuo da američke  sankcije Iranu "prerastaju u zločin protiv čovječnosti", prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sjedinjene Države uložile veto na rezoluciju UN-a o palestinskoj državnosti

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'