Bosna i Hercegovina     | 23.03.2020. 12:25 |

FHMZBiH povodom Svjetskog dana meteorologije - Čuvajmo svaku kap vode

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Poštujući Odluku Vlada Federacije BiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19), kao i poreporuke i uputstva Vlade FBiH i Kriznog štaba, Federalni hidrometeorološki zavod BiH neće obilježiti Svjetski dan meteorologije na do sada uobičajni način.

Ovogodišnji slogan pod koji se obilježava Svjetski dan meteorologije je "Brojimo svaku kap, svaka kap je vrijedna", saopćeno je iz Federalnog hidrometerološkog zavoda.

- Svjedoci smo da se klima svakodnevno mijenja i da smo sve više izloženi ekstremnim vremenskim prilikama. Ključni faktor klimatskih promjena i globalnog opstanka  je kruženje vode na Zemlji. Ubrzano topljenje glečera, izmjena oborinskog režima, sve učestalije poplave i sve duži periodi suša, uz ekstremne hidrološke i meteorološke događaje za posljedicu će imati smanjivanje prostora "snošljivog" za život. Povećat će se osjetljivost i na šumske požare. 

Povećanje temperature zraka i vode mogu ostaviti nesagledive posljedice na ekosisteme i kvlitetu vode. Deficit vode u rijekama dodatno će povećati koncentraciju onečišćujućih tvari. Globalni problem s kojim ćemo se suočiti je kako održati stabilnost i kvalitet vodnih resursa, a najveći izazov kako osigurati pitku vodu i hranu -  navode  u sapćenju iz FHMZBiH.

Napominju da "već danas moramo početi poduzimati mjere za ublažavanje posljedica i prilagođavanje klimatskim promjenama".

- Htjeli ili ne, moramo naučiti živjeti sa klimatskim promjenama. Bosna i Hercegovina je veoma ranjiva na klimatske promjene i moramo puno toga da uradimo. Osigurajmo čista "plava" i "zelena" područja, koja će biti  prirodna "skladišta" vode i stvorimo prirodnu zaštitu od poplava i suša. Racionalno trošimo vodu. Prečišćavajmo otpadne vode. Pravimo rezervoare pitke vode. Proizvodimo "zelenu energiju". Smanjimo emisije stakleničkih plinova. Napravimo sebi ugodno mjesto za život. Voda je blago dok njom upravljamo. Naizgled bogati smo vodom. Međutim, preko noći se može sve promjeniti. Zato čuvajmo svaku kap vode -  navode iz Federalnog hidrometerološkog zavoda. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Danas prvi dan proljeća

Narandžasto upozorenje zbog vjetra južnog smjera

Registiran zemljotres u okolini Stoca 3 stepena po Richteru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo