Bosna i Hercegovina     | 04.03.2020. 12:28 |

U ZDK-u proveden program preventivnih mamografskih pregleda

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 4. marta (FENA) - Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZO ZDK) i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) prezentirali su rezultate programa besplatnih mamografskih pregleda obavljenih u tom kantonu tokom zadnjih godinu i po dana.

Programom su bile obuhvaćene osobe starosti između 50 i 69 godina, a u tom je periodu obavljeno ukupno 7.901 mamografskih pregleda, nakon kojih su 188 žena i četiri muškarca upućena na daljnju dijagnostičku obradu.

- Cilj preventivnih mamografskih pregleda je efikasnije i ranije liječenje te smanjenje ukupnih troškova liječenja. Rak dojke predstavlja značajan javno-zdravstveni problem i u samom je vrhu je smrtnosti od raka kod žena - kazala je Elma Kuduzović, rukovodilac Odjeljenja za promociju zdravlja INZ-a.

Ona napominje kako se karcinom dojke može otkriti i dvije godine prije nego tumor postane opipljiv, zbog čega su preventivni pregledi jako važni u ishodu liječenja ove bolesti.

Pomoćnica direktora za Zdravstvenu zaštitu ZZOZDK Indrira Mundžić napomenula su kako su jedan od rijetkih kantona koji je još 2005. godine započeo preventivne preglede raka grlića materice, a unazad dvije godine i raka dojke.

- Ove smo godine za ovu namjenu, za skrining karcinoma materice i dojke, planirali sredstva u iznosu od 350.000 KM, a pored javnog sektora, u sistem su uključene i privatne zdravstvene ustanove na podrućju ZDK. Ugovore smo potpisali sa devet ustanova - napominje Mundžić.

Ona navodi da prošle godine nisu utrošena sva planirana sredstva za mamografiju. Bilo je planirano 200.000, a utrošeno je 90.000 KM.

- Nismo smanjivali sredstva za mamografiju za ovu godinu, iako sva planirana sredstva iz prošle godine nisu bila utrošena. Zato apelujemo na stanovnike ZDK da iskoriste ovu priliku - poručila je Mundžić, koja je najavila kako će ova dva preventivna programa otkrivanja raka nastaviti finansirati i narednih godina. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'