Bosna i Hercegovina     | 16.01.2020. 07:08 |

Predstavnički dom PSBiH o zakonima, sporazumima, komisijama i delegacijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine trebalo bi se naći danas na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Međutim, predsjedavajući tog doma Denis Zvizdić u srijedu je, nakon sjednice Kolegija u proširenom sastavu, izjavio novinarima da je predsjednik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) zatražio da se sa današnjeg zasjedanja skine tačka dnevnog reda u vezi s imenovanjem ministra za ljudska prava i izbjeglice, odnosno da se prolongira za narednu sjednicu.        

- Očekujemo da će ovlašteni predlagač povući tu tačku kako bi se ona ponovo vratila na narednu sjednicu, koja će biti početkom februara, a do tada imamo dovoljno vremena za dodatna i potrebna usaglašavanja u vezi s tim imenovanjem - naveo je Zvizdić.    

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija donio je odluku da na tu poziciju bude imenovan Mlađen Božović.

Tegeltija je u srijedu, nakon sastanka delegacija SDA i SNSD-a, kazao novinarima da on ne vidi problem u vezi s imenovanjem Mlađena Božovića i podsjeća na raniji dogovor partnera u vlasti da podršku treba da dobiju kandidati koji prođu provjeru SIPA-e i Centralne izborne komisije BiH.

Pred poslanicima bi se trebalo danas naći i nekoliko zakonskih prijedloga, među kojima i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH.

U prvom čitanju bi trebali biti razmatrani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o patentu, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji BiH, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH, koji su predložili poslanici Saša Magazinović, Damir Arnaut i Jasmin Emrić.

Jedan od predlagača Jasmin Emrić je kazao Feni da je suština predloženog zakona da se odredi status komisije za odlučivanje o sukobu interesa, kako bi ona mogla obavljati svoju funkciju i vršiti poslove iz nadležnosti koje su zakonom propisane.

Kazao je da se predloženim zakonom komisija definira kao stalno, nezavisno i samostalno tijelo, koje će biti uspostavljeno od Parlamentarne skupštine BiH.

- Sam sastav komisije, također, tim zakonom se potpuno mijenja, jer komisiju više ne bi činili članovi Predstavničkog doma i Doma naroda, nego bi to bila profesionalna lica, stručne osobe koje bi se prijavljivale na javni konkurs, a kasnije bi komisija trebala biti imenovana od Parlamentarne skupštine BiH, kada Zajednička komisija za ljudska prava provede cjelokupan postupak - pojasnio je Emrić predložene novine u zakonu.

Predloženim zakonom je predviđeno da komisija ima pet članova, predsjednika i četiri člana, a mandat bi im bio pet godina.

Poslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, čiji je predlagač poslanik Zlatan Begić.

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH, između ostalog, trebalo bi da se nađe i izbor članova zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Predstavničkog doma: Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH; Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH; Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj; Zajedničke komisije za evropske integracije; Zajedničke komisije za administrativne poslove; Zajedničke komisije za ljudska prava.

Također, predviđeno je i imenovanje članova delegacija Parlamentarne skupštine BiH iz Predstavničkog doma: Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj grupi BiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU); Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE); Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PSOSCE); Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO); Delegacije PSBiH u Centralnoevropskoj inicijativi (CEI); Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PSM); Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM); Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSSEECP), Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini zemalja frankofonskog govornog područja (PSF).

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo