Sport     | 18.12.2019. 17:08 |

Više od 1.000 policajaca i zaštitara pred Camp Nou uoči El Clasica

FENA Internet

BARCELONA, 18. decembra (FENA) - Više od 1.000 policajaca i pripadnika privatnih zaštitarskih firmi raspoređeno je u srijedu ispred stadiona Camp Nou u Barceloni kako bi osigurali da protesti katalonskog separatističkog pokreta ne prekinu jedan od najgledanijih nogometnih mečeva u svijetu.

Lider Španske lige Barcelona domaćin je svom ljutom suparniku, drugoplasiranom Real Madridu, a separatisti žele da iskoriste globalnu medijsku pokrivenost meča kako bi promovirali svoju kampanju sticanja nezavisnosti od Španije.  

Utakmica, poznata kao El Clasico, bila je odgođena 26. oktobra zbog strahovanja da bi je separatisti, koji su tada bili u jeku sedmičnih nasilnih protesta, mogli prekinuti.  

Barcelona je regionalna prijestonica bogate sjeveroistočne regije Katalonije. Španija se protivi svakom pokušaju secesije u zemlji.

Organizatori protesta tvrde da se više od 25.000 ljudi dogovorilo da se okupi oko stadiona i da će pokušati ući u sportski objekt. Očekuje se da meču prisustvuje skoro 100.000 navijača.

Organizatori nisu naveli u kakvoj će formi protesti biti izvedeni, a policija je saopćila da ne može odbaciti pokušaj demonstranata da prekinu meč.

- Najbitnije u svemu je da se odigra meč – izjavio je u utorak trener Real Madrida Zinedine Zidane.

Satima prije početka meča u 20 sati, policija je uspostavila koridor s pokretnim metalnim barijerama oko stadiona. Poseban akcenat policijske akcije bit će na tome da se osigura da autobusi koji prevoze dva tima i sudije stignu u vrijeme početka meča, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Španski vojni avioni izbacili 26 tona pomoći Palestincima u Pojasu Gaze

Katalonski separatista Puigdemont objavljuje namjeru o kandidaturi za predsjednika nemirne regije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom