Bosna i Hercegovina     | 07.12.2019. 15:05 |

U vrhu prioriteta Vlade TK borba protiv korupcije (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

TUZLA, 7.  decembra (FENA) - Na prevenciji korupcije u  našoj zemlji, pa tako i Tuzlanskom kantonu radi se godinama. Ipak, rezultati nisu zadovoljavajući. Ovaj kanton ima tim za borbu protiv korupcije ali njihov rad se treba optimizirati kako bi se došlo do preciznijih podataka o broju i karakteru počinjenih koruptivnih djela. Tek bi se onda, u skladu s tim, moglo adekvatno djelovati, zaključci su okruglog stola organizovanog sa ciljem borbe protiv korupcije.

Tim za sprečavanje korupcije na području Tuzlanskog kantona, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, danas je u  Tuzli organizovao okrugli sto sa članovima Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona o borbi protiv korupcije u ovom kantonu.

Šef terenskog ureda Tuzla misije OSCE-a u BiH Damir Gnjidić  je kazao da je Tuzlanski kanton  usvojio plan borbe protiv korupcije.

- Međutim, samo usvajanje kao takvo nije dovoljno. Za provedu tog dokumenta, a mislimo da je on nužan, potrebna je saradnja svih institucija vlasti kako u BiH, tako i TK. Smatramo da se trebaju uključiti sve institucije, uključujući  zakonodavna, izvršna tijela vlasti i druge - naveo je Gnjidić.

Usvajanje ovoga plana, kako je dodao, pozitivan je pomak, ali je pored kantonalnih strateških dokumenata, nužno  provoditi državnu strategiju, na nivou cijele države.  

Vlada Tuzlanskog kantona će, prema riječima kantonalnog premijera Denijal Tulumovića,  u vrhu svojih prioriteta imati  borbu protiv korupcije. 

- Borba protiv korupcije je jedna od značajnih, prioritetnih načina sa kojima ova Vlada nastupa u prethodnom periodu. Mi ćemo učiniti sve da na našim prostorima institucionalno pokušamo da smanjimo korupciju. Korupciju je nemoguće iskorijeniti, ali mi ćemo svim sredstvima koje Vlada posjeduje nastojati da korupciju svedemo na najmanju moguću mjeru – kazao je Tulumović.

Današnjem  sastanku prisustvovali su i predstavnici Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH. Istakli su da je borba protiv korupcije stvarna potreba građana, ne samo međunarodna obaveza BiH. Za sada se, samo prema nezvaničnim podacima, može govoriti u kojim javnim sektorima je korupcija najviše zastupljena.

Pomoćnik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Mevludin Džindo kazao je da korupcije ima u procesima javnih nabavki, u sektorskom domenu, odnosno konkursnim procedurama idr.

- Nama predstavlja problem analitička obrada podataka da bismo potpuno precizno mogli reći koje su to najranjivije sfere i na koji način adekvatno djelovati – dodao je Džindo.

Ovom prilikom dogovorena je i dalja saradnja OSCE-a i Vlade TK, naročito u dijelu koji se odnosi na prevenciju koruptivnih djela. Cilj je, tom saradnjom, unaprijediti mehanizme borbe protiv korupcije, poručeno je.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3776

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1kuNZ-2f9qmVV1CGtRJjW3isKmSkvx3T_?usp=sharing

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

OSCE BiH: Nema više vremena za gubljenje u provedbi reformi

Ambasadorica Savić: Ohrabrujuće poruke za BiH iz sjedišta OSCE-a

Dosljedna upotreba obavještajnih podataka u krivičnom postupku u fokusu OSCE-ove radionice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo